JP Morgan Chase pidi kohtuasjast pääsemiseks maksma kaks miljardit dollarit

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
JP Morgan Chase & Co peakorter New Yorgis.
JP Morgan Chase & Co peakorter New Yorgis. Foto: MIKE SEGAR/REUTERS

USA JP Morgan Chase'i pank on nõustunud maksma USA võimude nõudel kaks miljardit dollarit, et pääseda Bernard Madoffi petuskeemiga seotud kohtuasjast, kirjutab Wall Street Journal.

Madoff oli loonud niinimetatud Ponzi investeerimispüramiidiskeemi, mis paljastati 2008. aastal finantskriisi alguses. Selle skeemi kohaselt koguti raha uutelt investoritelt ja maksti suuri dividende vanadele investoritele. Kui finantsturul algas kriis, hakkasid investorid raha Madoffi fondist välja tõmbama ja pettus tuligi ilmsiks.

2008. aastal oli Madoff Securities väitnud, et see haldab klientide vara 65 miljardit dollarit, kuid tegelikult oli selle valduses ainult 300 miljonit dollarit. Pettuse ilmsikstulek viis pankrotti paljud investorid ning tekitas üldsuses tohutu pahameele. Madoffile mõisteti 2009. aastal 150-aastane vanglakaristus.

USA suurimate varadega panga JP Morgan Chase teenuseid kasutas Madoff üle 20 aasta.

New York Times kirjutab, et pangal tuleb viimase 12 kuu jooksul kokku maksta mitmete valitsuse nõuete rahuldamiseks kuni 20 miljardit dollarit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles