SEPA-le on juba üle viidud ligi pooled otsekorraldused

Liisu Arumäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
1. veebruarist lähevad Euroopa riigid üle ühtsele maksesüsteemile SEPA.
1. veebruarist lähevad Euroopa riigid üle ühtsele maksesüsteemile SEPA. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

SEB kommunikatsioonijuhi Evelin Allase sõnul on e-arve püsimakse lepinguteks hetkel üle viidud umbes 250 000 otsekorralduse maksjalepingut ehk ligi 50 protsenti kõigist otsekorraldustest.

Ka Swedbank Grupi arveldustoodete divisjoni direktori Olavi Lepa kinnitusel on tänaseks e-arve püsimakse lepinguteks vormistatud üle poole otsekorralduse maksjalepingutest ning jaanuari jooksul toimub ülejäänud lepingute üleviimine uuele teenusele. „Uuele teenusele viime veebruariks üle 98 protsenti täna kehtivatest otsekorralduse maksjalepingutest,“ lisab ta.

Pangaliidu tegevdirektor Katrin Talihärm prognoosib ümbervormistatud lepingute arvuks veebruari alguseks kokku 95 protsenti.

Info nii e-arvele ja IBANI-le ülemineku kui uute suhtlussõnumite kasutuselevõtu kohta ettevõtete panganduses on Talihärma sõnul kättesaadav kõikide pankade ning Pangaliidu kodulehekülgedel. Eraldi märgib ta ära, et püsikorraldusmaksete, nagu näiteks annetused erinevatele MTÜ-dele, pärast muretsema ei pea, kuna muudatused neid ei puuduta ning need toimivad senistel alustel edasi.

Allase sõnul teavitas SEB kõiki oma kliente muudatustest juba kaks kuud enne uute muudatuste jõustamist ning jaanuaris sarnases mahus uut informeerimist ja teavitust plaanis ei ole. „Ärikliente puudutavad eelseisvad muudatused vast kõige enam ning nendele anname detailsemat teavet kliendihaldurite kaudu,“ lisas Allas.

Lepa sõnul on ka Swedbanki poolt suur osa teavitustest juba tehtud ning teema fookuses hoidmist jätkatakse infokirjades.

1. veebruarist lähevad Euroopa riigid üle ühtsele maksesüsteemile SEPA, mille eesmärk on pakkuda võimalust teha euromakseid kogu Euroopas ühtsustatud viisil. Pärast SEPA-le üleminekut saavad kõikide Euroopa pankade kliendid kasutada Euroopa riikides sama pangakontot, mis neil on juba olemas. See käib nii ülekannete, otsekorralduste kui ka kaardimaksete kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles