Eesti kerkis rahvusvahelise konkurentsivõime edetabelis koha võrra

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti lipp.
Eesti lipp. Foto: Ants Liigus

Täna avaldas Lausanne’i Juhtimise Arendamise Instituut (IMD) järjekordse riikide rahvusvahelise konkurentsivõime edetabeli, millest selgub, et Eestile kuulub tänavu 58 riigi arvestuses 34. koht.


Võrreldes 2009. aastaga on Eesti positsioon ühe koha võrra paranenud. Selle taga on eelkõige ettevõttejuhtide hinnangud ettevõtluskeskkonna kohta, mis selle aasta märtsis olid oluliselt paremad aasta varasematest ehk kriisi sügavpunktist.

Samas arvestuse aluseks olnud 2009. aasta statistilised näitajad olid aastatagustest oluliselt halvemad. Eesti on oluliselt maas ka 2006. aastal saavutatud 19. kohast.

Aasta võrdluses on meist möödunud Kasahstan ja Poola. Eesti on omakorda mööda läinud Leedust, Sloveeniast, Slovakkiast ja Portugalist. 2010. aasta edetabelit juhib esmakordselt Singapur, millele järgnevad Hongkong ja senine püsiliider USA.

Riikide TOP 10-sse kuuluvad veel Šveits, Austraalia, Kanada, Norra ja Malaisia. Meie põhjanaaber Soome on 19. kohal, langedes 10 kohta, ning idanaaber Venemaa 51. kohal (langus 2 kohta).

Varasematel aastatel on Eesti konkurentsivõime tugevusteks olnud majanduse seisund (2007. aastal 9. koht) ja valitsuse tõhusus (2008. aastal 10. koht).

Käesoleval aastal oleme majanduse seisundi poolest 52. kohal ja valitsuse tõhususe alusel 24. kohal. Äritegevuse efektiivsuse komponent annab Eestile tänavu 36. koha (tõus aastaga 5 kohta) ja infrastruktuuri tase 27. koha (tõus koha võrra).
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles