Kas alanud aasta toob Sarko tagasi?

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nicolas Sarkozy
Nicolas Sarkozy Foto: AFP / Scanpix

Prantsuse meedia näib olevat võtnud nõuks eeldada, et alanud 2014. aastal leiab aset endise paremtsentristliku presidendi Nicolas Sarkozy tagasipöördumine suurde poliitikasse.

Prantsusmaa on viimasel ajal hädas kasvava töötusmääraga ning ühiskond protesteerib üha söakamalt sotsialistist presidendi FrançoisHollande’i maksupoliitika vastu, kelle populaarsus on kukkunud rekordmadalustesse.

«Mitte tagasi pöörduda – see on välistatud. Mul ei ole valikut. See on möödapääsmatu,» tsiteeris ajakiri Le Point ekspresidenti detsembris. Sarkozy pressiesindaja väitel ei ole mees seda öelnud ning ametlik liin on, et aktiivsesse poliitikasse tagasitulekuks ei ole astutud ühtegi sammu, kirjutab Financial Times.

«Ta on oma praeguse elu üle väga õnnelik,» ütleb üks Sarkozy kaaskonna juhtiv figuur. Viimasel ajal on avalikkus Sarkozyd näinud peamiselt oma abikaasa Carla Bruni kontsertidel. Samuti kõneleb ta rahvusvahelistel, kuid peamiselt eraviisilistel üritustel.

Siiski on Sarkozy hoolikalt hoidunud suurt raha tõotavatest projektidest, mis võiksid õõnestada poliitilist comebacki.

Kuigi valimisteni on jäänud veel kolm aastat, on Hollande’i hädad niivõrd ilmsed ning Sarkozy UMP-partei võimuvaakum nii kogetav, et paljude arvates on ta sunnitud tulema tagasi juba tänavu.  

Jérôme Fourquet uuringufirmast Ifop osutab sellele, et küsitluste valguses tahab 70 protsenti parempoolsetest valijatest Sarkozyd tagasi. Lähima konkurendi Alain Juppé’i toetus on vaid 15 protsenti. «Lõhe on kolossaalne,» ütleb Fourquet. «Mida aeg edasi, seda kõrgemale Sarkozy aktsiad tõusevad. Minu meelest on surve tugev. Ta peab tänavu tagasi tulema.»

Sarkozy «renessanss» on raudselt arutusel, ütleb Jacques Séguéla, reklaamigrupi Havas asepresident – mees, kes Sarkozy tema tulevase abikaasa Bruniga tuttavaks tegi. «See on täiesti võimalik, sest kedagi teist ei ole. François Hollande’il on õnnestunud pahandada Prantsuse valijaid igas kategoorias,» selgitas Séguéla.

Detsembri lõpus korraldatud Ifopi küsitluse valguses oli Sarkozy tõusnud populaarsuselt 15. isikuks riigis – kõige kõrgemale poliitikute hulgast. Hollande oli 49. kohal ja seega väga kaugel maas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles