Nädalavahetusel ilmus Eesti meedias mitu tõlkelugu, nagu kavatseks euroliit kaneelisaiad keelustada. Briti väljaande Guardiani väitel soovitab EL vähendada igapäevaselt söödavates küpsetistes kaneeli kasutamist, kuna odavam kaneel sisaldab maksa kahjustavat ainet kumariini.
Kas kaneelisaiad keelatakse euroliidus tõesti ära?
Aastaid on kaneeli peetud supervürtsiks, mis aitab alandada veresuhkrutaset, võitleb bakteritega, vähendab põletikke ja aitab polütsüstiliste munasarjade sündroomi korral, kirjutab Guardian. Teadlased on avastanud, et liiga suures koguses laialt levinud kaneeliliigi kassia tarvitamist võib põhjustada maksakahjustusi, kuna sisaldab looduslikku ainet kumariini. Nüüd soovitavad eksperdid kasutada kaneeli päevas mitte rohkem kui 0,1 mg kehakaalu ühe kilo kohta.
Nüüd on Euroopa Liit koostanud juhised, kui palju kumariini võib olla toiduainetes. Nende kohaselt võib seda olla 50 mg ühe kilo kohta traditsioonilistes ja rahvuslikes toitudes, mida süüakse aeg-ajalt, igapäevaselt tarbitavates küpsetistes ei tohi kumariini olla rohkem kui 15 mg ühe kilo kohta.
Eelmisel kuul otsustas Taani toiduamet, et kaneelisaiakesed ei ole rahvuslikud ega hooajalised küpsetised, piirates nii kaneeli kasutamist neis. See otsus põhjustas Taanis üldrahvaliku pahameele.
«Me oleme teinud leiba ja kaneelisaiakesi kaneeliga juba 200 aastat. Siis äkki ütleb valitsus, et need ei ole traditsioonilised küpsetised? Ma olen olnud pagar 43 aastat ja kunagi varem pole midagi sellist juhtunud - see on sõge,» rääkis Taani pagarite ühingu juht Hardy Christensen. Kasutades vähem kaneeli, muutub pagari sõnul saiakese maitse ja seda hakatakse vähem ostma. «Tavaliselt me teeme nii nagu valitsus ütleb ja oleme nõus, aga nüüd on aeg seisukoht võtta. Kaua võib!» oli ta nördinud. Teise Taani pagari Anders Grabowi sõnul mõistavad nad, et valitsus muretseb inimeste tervise pärast ja 15 kilo kaaluv laps saab praegu oma päevase kaneelikoguse kätte juba poolest kaneelisaiakesest. «Aga kui laps sööb nii palju saia iga päev, siis ähvardab teda pigem ülekaalulisus ning kaneel on veel kõige väiksem mure,» lisas ta. Ta sõnas, et keskmine Taani täiskasvanu sööb küpsetisi kord või paar nädalas ja nende kaneelitarbimine on tegelikult väike.
Taani pagarid on arutanud võimalust vahetada seni kasutatud kaneel välja Tseilonist pärit ja vähem kumariini sisaldava variandi vastu. «Aga see ei maitse nii, nagu me Euroopas harjunud oleme ja kaotab küpsetades oma maitse – nii et lõpuks pole tegu enam sama tootega,» ütles Grabow.
Vihased taanlased tahavad kohe oma kaneelisaiakesed euroliidus registreerida kui rahvusliku roa, kuid peavad ootama kuni veebruarini.