Investor: Tallinna börs peaks olema avatud ühel päeval nädalas

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Stefan Andersson arvab, et juhul kui ta tõesti on suuteline aktsiate hindu mõjutama, siis on see sellepärast, et ta on olnud pikka aega usaldusväärne.
Stefan Andersson arvab, et juhul kui ta tõesti on suuteline aktsiate hindu mõjutama, siis on see sellepärast, et ta on olnud pikka aega usaldusväärne. Foto: Liis Treimann

Eesti autoriteetseima väikeinvestori Stefan Anderssoni kommentaarid oma tehingute kohta on mitmel korral põhjustanud nii mõnegi aktsia märkimisväärse liikumise.

Rootslane Stefan Andersson luges kunagi eesti keele õppimiseks majanduslehe börsikommentaare. Kohalikule investeerimiskommuunile on mees väga hästi teada eelkõige tänu LHV investeerimisportaalile, kuhu ta enda hinnangul on kümmekonna aasta jooksul postitanud umbes 20 000 kommentaari.

Foorumisse kirjutamine on talle eelkõige meelelahutus, aga mitte ainult. «See on väga lõbus koht,» iseloomustab Andersson Eesti suurimat ja mõjukaimat investeerimisfoorumit, aga lisab, et foorum on tema jaoks olnud hea eesti keele õppimise koht. «Äkki peaks ma rohkem Soome investeerimisfoorumites kirjutama, sest õpin praegu soome keelt.»

Investeerima hakkas mees sisuliselt juba lapsepõlves ja on sellega tegelnud kogu oma teadliku elu. Üsna pikk on juba ka tema siinne investeerimiskogemus.

Andersson avas nii panga- kui ka väärtpaberikonto juba oma esimesel Eesti reisil 1997. aastal, ent esimesed investeeringud osutusid ebaõnnestunuks.

«Mäletan täpselt, milliseid aktsiaid siit esimesena ostsin. Ostsin EVEA Panka, mis läks pankrotti. Ostsin Pennu Computer Technologyt, mis läks samuti pankrotti,» rääkis ta oma esimestest investeeringutest Tallinna börsil.

«Aga siis ostsin Hoiupanka, mille hind mitmekordistus, ja ostsin Tallinna Panka, mille ma vist hiljem maha müüsin. Mõtlesin, et lihtsalt vaatan, proovin ja õpin.»

Kuna Eestist on mehel alles vaid kaks investeeringut, võib järeldada, et erilist huvi tal siinse börsi vastu ei ole.

«Käive on väiksem kui kümme aastat tagasi ja börs ei toimi päris nii, nagu peaks. Ma arvan, et börs peaks olema avatud ühel päeval nädalas. Sellest piisaks ja siis toimiks ka normaalne turg,» lausus ta. Praegu investeerib Andersson peamiselt Soome ja Rootsi börsidel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles