Seeder: Vene tolliliidu turg on oluline, aga mitte ainuke

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Helir-Valdor Seeder
Helir-Valdor Seeder Foto: Postimees/Scanpix

Venemaa veterinaarameti Rosselhoznadzori märkused arutatakse 15 inspekteeritud ettevõttega läbi ja Venemaa seatud impordikeelu lahendamiseks tegutsetakse mitmel rindel, kinnitab põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder.

«Üks võimalus on jaanuaris Berliinis, kus oleme avaldanud soovi kohtuda Venemaa põllumajandusministri Nikolai Fjodoroviga,» ütles minister Seeder. «Samuti käib tihe koostöö Veterinaar- ja Toiduameti ning ettevõtjatega. Vene poole märkused tuleb läbi vaadata ja analüüsida iga ettevõttega eraldi.»

Järgmisel nädalal on kavas ministri osavõtul kohtumine Veterinaar- ja Toiduameti, Piimaliidu ja Põllumajandusministeeriumi vahel.

Põllumajandusminister Helir-Valdor Seederi sõnul saab täpsemaid hinnanguid Venemaa otsusele anda siis, kui raport on läbi töötatud ning selgunud ka impordikeelu üksikasjad. «Selge on aga see, et ettevõtted, kes on orienteeritud Venemaa-Valgevene-Kasahstani tolliliidu turule, on keerulises olukorras. Kahe liidu erinevad tingimused toiduainetööstustele teevad tootmise ja turustamise kulukamaks ja ka riskantsemaks,» rääkis Seeder.

Vene inspektorite raportile vastamiseks on Eestil aega kaks kuud. Veterinaar- ja Toiduamet plaanib omapoolsed tegevused saada valmis jaanuari lõpuks. «Ministeerium püüab olukorra lahendamisele igati kaasa aidata, kuid peame arvestama, et Venemaa tegutsemine olukorra taastamiseks on teadmata ja riigiti väga erinev,» sõnas minister Seeder.

Kogu põllumajandussaaduste ekspordist 2013. aasta oktoobri seisuga moodustab eksport Venemaale rahalises väärtuses 18,2 protsenti, piima ja piimatoodete koguekspordis on Venemaa osakaal 23,9 protsenti ning kala ja kalatoodete ekspordis 10 protsenti. Üle poole (56%) Venemaale müüdavast piimast ja piimatoodetest moodustavad juust ja kohupiim.

Venemaa veterinaar- ja fütosanitaarameti Rosselhoznadzori teatel kehtestab Venemaa 9. jaanuaril viie Eesti piimatööstuse ja kuue kalatööstuse toodangu sisseveo keelu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles