Miliband: Blairi ja Browni ajastu on lõppenud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
David Miliband Korful.
David Miliband Korful. Foto: Reuters / Scanpix

Endine Briti välisminister David Miliband kuulutas eile «Blairi ja Browni ajastu» lõppenuks ning asus ametlikult leiboristliku partei juhi kohale pürgima.

Miliband lubas pühendada oma kampaania parteisiseste võitluste lõpetamisele ning lubas süstida leiboristidesse uut idealismi.

Oma South Shieldsi valimisringkonnas kõnelenud Miliband distantseerus kriitiliselt 13 aasta pikkusest leiboristlikust valitsusest ning ütles, et «mantraid korrutada» ja «kunagiste suurkujude ees maani kummardada» pole mingit mõtet.

Miliband tunnistas, et leiboristid said valimistel «hävitavalt lüüa» ning ütles, et partei «järgmine ajastu» peab sellest võimalikult hästi õppust võtma ning töölisklassi esindajatega – kes partei on hüljanud – taas kontakti saavutama.

«See on uue ajastu algus. Blairi-Browni ajastu on lõppenud, uusleiboristid on oma uudsuse minetanud,» ütles Miliband.

David Miliband rääkis ka sellest, kui uhke ta on oma venna Edi üle. Ed Miliband on endine energiaminister ja tõenäoliselt ka Davidi peamine konkurent parteijuhi tooli silmas pidades.

Samas ei jätnud David teravalt kritiseerimata venna poolt kirjutatud leiboristide manifesti.

«Meie fookus nihkus hariduse ja sotsiaalse käitumise pealt kõrvale. Üritasime poliitiliste reformide, immigratsiooni ja elamuehitusega sammu pidada,» ütles ta. «Meil oli mitmeid mõistlikke poliitilisi eesmärke, kuid valijaid need ei veennud. Valijatele jäi mulje, et meil puudus terviklik tulevikuvisioon.»

Partei juhtkond üritab täna kampaania pikkuse paika panna. David Milibandi oponendid loodavad, et kiire «kroonimise» vältimise huvides kestab kampaania sügiseni, kuid parteisiseselt on kuulda hääli, nagu peaks kõik juuli lõpuks selge olema.

Kaks endist valitsusliiget on aga juba asunud toetama Ed Milibandi kampaaniat, keda nemad näevad kui endiste erimeelsuste tervendajat ja partei ühendajat, kes «Blairi ja Browni stiilis kildkonnavaimu prügikasti viskab».

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles