Koolitaja: hakkame makse ise maksma ja produktiivsus suureneb 10 protsenti

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raimo Ülavere
koolitaja
Raimo Ülavere koolitaja Foto: Erakogu

Koolitaja Raimo Ülavere kirjutas tänases Äripäevas, et maksude maksmine peaks olema kasvõi osaliselt maksumaksja, mitte tööandja kohustus.

«Kuni tööjõumaksud – sotsiaalmaks ja eraisiku tulumaks ja töötuskindlustusmaks – lähevad maksuametisse tööandja kontolt, on jutt «maksumaksja huvidest» abstraktne vada: omal nahal ei tunneta palgatöötaja kuidagi maksude kuhilat, oma vastutust iseenda ja riigi ees,» kirjeldas Ülavere.

Ülavere sõnul hakkaksid inimesed siis ka rohkem mõtlema, mida tema rahaga tehakse. «Makstes reaalselt makse, istudes kuus korra viieks minutiks arvuti taha ülekandeid tegema, tekib inimesel paratamatult küsimusi. Kuidas ma saaksin rohkem teenida – nii pagana palju läheb ju maksudeks? Kas see töökoht võimaldab mul üldse rohkem teenida? Olen ma oma töö ja tegemistega rahul? Ja kuulge, kuhu see minu maksuraha üldse läheb? Või siis: kuidas ma saaksin vähem makse maksta?» mõtiskles Ülavere.

Sisuliselt on Ülavere sõnul palgatöötajast sel hetkel, kui ta neid küsimusi küsib, saanud ettevõtja.

Tema hinnangul tekiks umbes 10-15 protsendi produktiivsuse kasvu võimalus. «Eesti edu võti on Eestis elav inimene. Kui seda võtit veidi keerata, võib onu Eduard lõpetada ringitammumise ja meil kõigil on võimalus kogeda nii isiklikul kui ka riigi tasemel edu, millest ei julge unistatagi,» arvas Ülavere.

Loe pikemalt Äripäevast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles