Pevkur: president andis signaali, et ollakse õigel teel

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mõttekoda loodab, et riigikogu võtab riigireformi küsimuse pärast valimisi ka päevakorda.
Mõttekoda loodab, et riigikogu võtab riigireformi küsimuse pärast valimisi ka päevakorda. Foto: Toomas Tatar / Postimees

President Toomas Hendrik Ilves andis käibemaksuseadust välja kuulutamata jättes selge signaali, et ollakse õigel teel, ent rohkem tuleb hinnata seaduse võimalikke mõjusid, leidis justiitsminister Hanno Pevkur.

Pevkur tunnustas presidenti põhjaliku uurimise eest eelnõu saamisloost. «On näha, et presidendi meeskond on tutvunud ka riigikogu stenogrammidega, on püütud välja selgitada eelnõu saamislugu. Eelviimasest lõigust loen kenasti välja, et president tunnustab riigikogu, eriti rahanduskomisjoni ja eelnõu ettekandja sisulist tööd eelnõu mõjuanalüüsiks vajaliku teabe kogumisel. Mida president ette heidab, et kui see teave oli kokku kogutud, siis see analüüs selle pinnalt oleks pidanu olema põhjalikum ja läbi kaaluma ka alternatiivseid võimalusi käibemaksupettuste vähendamiseks,» rääkis Pevkur valitsuse pressikonverentsil.

«Mina sain presidendi otsusest väga selge signaali, et ollakse õigel teel ja riigikogu koos valitsuse, eelkõige rahandusministeeriumiga peab selle analüüsi tegema ja natuke põhjalikumalt neid mõjusid hindama,» ütles justiitsminister.

Pevkuri sõnul puudutas presidendi teine etteheide kaasamist. «Ma usun, et rahandusministeerium teeb kõik endast oleneva ja on juba teinud, et ettevalmistatav uus menetlemine sel seadusel annab tulemuse, kus võimalikud kõhklused vastuolu osas põhiseadusega saavad kõrvaldatud.»

«See, et käibemaksupettuseid Eesti Vabariigis esineb, pole kellelegi üleöö tulnud uudis, vaid küsimus on, kuidas nende vastu võidelda ja saavutada olukord, et ei tekiks üleliigset halduskoormust,» nentis minister.

«Mina presidendi otsust väga etteheitva ja kurjana ei võtaks, president suunas riigikogu tähelepanu asjadele, mis veel vaja läbi arutada ja ma usun, et riigikogus uuel menetlusel need ebakõlad kõrvaldatakse.»

President Toomas Hendrik Ilves jättis välja kuulutamata riigikogus eelmise nädalal vastu võetud käibemaksuseaduse ja raamatupidamise seaduse muutmise eelnõu, millega tulnuks käibemaksu deklaratsiooni lisas deklareerida üle 1000-eurosed tehingud. President leidis, et seadus on vastuolus põhiseadusega.

Ilves rõhutas, et maksupetturite paljastamine ja ettevõtjate aus konkurents on küll põhiseaduspärased eesmärgid, ent kõikide ettevõtjate koormamist täiendavate kulutuste ja kohustustega ning peaaegu kogu Eesti ärisaladust sisaldava andmebaasi loomist ei saa õigustada hüpoteetilise tõendamata oletusega, et nn maksuauk väheneb.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles