Kes eesti jõulumaitsetele vaheldust otsib, võiks proovida Põhjamaade roogi. Sel nädalal tutvustab oma maa jõulutoite Soome suursaatkond Tallinnas.
«Kiika kööki», 3. osa: soomlaste jõuluroad
Jõulusingi küpsetamine
Pane sügavkülmutatud seakints külmkappi aeglaselt sulama. Singi suurusest sõltuvalt tuleb selleks varuda aega kolm kuni viis ööpäeva. 12-kilone seasink tasub panna külmikusse sulama viis ööpäeva enne küpsetamist.
Enne küpsetama asumist võta sink mõneks tunniks toasooja, et selle pind jõuaks soojeneda. Kui pooleldi jäine või külmkapikülm sink kuuma ahju panna, eraldub sealt liiga palju küpsetusvedelikku. Tagajärjeks on kuiv ja ülisoolane sink.
Loputa sink veega üle ja kuivata pind hoolikalt majapidamispaberiga. Aseta sink restile ahjupaadi peale, kamar ülespoole. Vala ahjuplaadile nii palju vett, et singist nõrguv rasv ei saaks ära kuivada ega pannil kärssama minna.
Enne kasutamist kontrolli lihaküpsetustermomeetrit, asetades selle teraviku keevasse vette. Temperatuur peab tõusma 100 kraadini. Torka termomeeter sisse singi küljelt kõige paksemasse kohta nii, et selle teravik asetuks võimalikult singi keskele, kuid ei puutuks kokku luuga.
Küpseta sinki 100–125-kraadises kuumuses, kuni termomeetri näit on 75–80 kraadi. Kõige mahlasema tulemuse saab liha sisetemperatuuriga 75 kraadi. Kui liha sisetemperatuur on tõusnud 80 kraadini, on sink juba veidi üleküpsenud ja murenev.
Singi küpsetusaeg on umbes 60–80 min/kg, seda mõjutab lihatüki suurus, kuju ja algtemperatuur, seega tuleks jälgida termomeetrit.
Singi katmine koorikuga
Traditsiooniline koorik:
• 3 sl sinepit
• 1 munakollane
• ½ sl kartulitärklist
• ½ sl suhkrut
Pinnale:
• riivsaia
• vürtsnelki
Sega koorikuks vajaminevad ained omavahel pastataoliseks seguks. Lase singil veidi jahtuda. Eemalda singilt võrk, kui see on olnud, samuti kamar. Määri singi välispind ühtlaselt koorikusegu või ka lihtsalt sinepiga kokku. Raputa õhukeselt üle riivsaiaga. Pinnale võib kaunistuseks torgata ka terveid vürtsnelke.
Küpseta koorikuga kaetud sinki veel ahjus 250 kraadi juures, kuni selle pind on omandanud ilusa värvi.
Kaste singi praeleemest
• 2 dl singi praeleent
• 1 dl vett
• 1 ½ sl nisujahu
• ½ dl õunamoosi või õunamarmelaadi
• sinepit maitse järgi
Kuna singi praeleem võib olla üsna soolane, tasub seda veega kastmepõhjaks lahjendada. Sega nisujahu hoolikalt külma veega ja vala seejärel ühtlase nirena praeleeme hulka. Lase viis minutit keeda ja maitsesta õunamoosi või -marmelaadi ning sinepiga.
Kartulivorm
• Portsjoneid: 10
• Valmimisaeg: 150 min
Ained:
• 1 kg kartuleid
• vett
• 1 dl nisujahu
• 50 gr võid
• 3 dl piima
• 1 tl soola
• 2 sl siirupit
Koori kartulid ja keeda küpseks ilma soolata vees. Püreesta kartulid ja sega hulka jahu ja nii palju keeduleent, et tulemuseks oleks tihke mass. Lase segul toatemperatuuril rätikuga kaetult tõmmata järgmise päevani. Segu muutub vedelamaks, magusamaks ja veidi tumedamaks. Tõmmanud segule lisada sulatatud või, piim, sool ja siirup. Kontrolli maitset ja vajadusel maitsesta veel. Pane segu alumiiniumvormidesse, kuid mitte väga täis, kuna see kuumutades kerkib. Aseta pinnale võitükikesi ja küpseta ahjus 150 kraadi juures kaks-kolm tundi.
• Portsjoneid: 5
• Valmimisaeg: 15 min
Ained:
• 2 dl vahukoort
• 250 g kohupiima
• 1 tl vanillisuhkrut
• 1,5 dl ploomimarmelaadi või pohlamoosi
• 1 sl suhkrut
• 50 g piparkooke või Domino küpsiseid
• ½ dl terveid pohli
Vahusta koor, lisa kohupiim ja vanillisuhkur. Maitsesta segu ploomimarmelaadi või pohlamoosiga. Soovi korral lisa umbes supilusikatäis suhkrut. Pane segu vahetult enne serveerimist kihiti koos tükeldatud küpsistega kaussidesse. Kaunista pohladega.