Arumäe: ainult tulumaksu kaotamine välisinvestoreid Eestisse ei tooks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
SEB majandusanalüütik Ruta Arumäe.
SEB majandusanalüütik Ruta Arumäe. Foto: Liis Treimann

SEB majandusanalüütik Ruta Arumäe kommenteeris Meelis Atoneni ettepankut tulumaks kaotada öeldes, et Eestil ei ole probleeme rikkuse ümberjaotamisega, vaid selle loomisega.

«Maksud on paljuski maailmavaate küsimus, keda ja mille eest rohkem maksustada. Maksud tähendavad majanduses rikkuse ümberjaotamist, mitte selle loomist. Ja minu arvates ei ole meil probleeme mitte niivõrd selle esimesega, kuivõrd selle teisega. Seetõttu ma ei arva, et maksude üle diskuteerimine oleks Eestis kõige kuumem valupunkt, mis puudu on,» rääkis Arumäe.

Tema arvates on selleks valupunktiks tööjõu kvaliteedi probleemid ja haridussüsteem. «Ma ei usu, et välisinvestorid hakkaks puhtalt tulumaksu ära kaotamise otsuse peale Eestisse tormama, sest probleemiks on ikkagi peamiselt see, et pole võtta sobivat tööjõudu,» ütles ta.

Arumäe toetab Atoneni maailmavaadet, et ressursside kasutamise ja tarbimise maksustamine oleks õiglasem kui tulu teenimise maksustamine, kuid ettevõtlusloa maks oleks juba ettevõtluse pärssimine.

«Siiski ei pea ma tulumaksu kaotamist kuigi realistlikuks plaaniks, sest see moodustab päris olulise osa riigi tuludest, 10 protsenti kõigist maksutuludest, ning on üks lihtsamini kogutavaid makse. Kuna Eesti ei ole kuigi rikas riik, siis paljalt ressursimaksude tõstmisega seda ilmselt tagasi ei teeks, ning see lõppeks mõne tarbimismaksu tõstmisega ühtlaselt kõigile Eesti inimestele. Eesti inimeste maksukoormus sellega kergemaks ei läheks. Võib juhtuda, et tarbima hakatakse sel juhul üha rohkem väljaspool Eestit, kuna see tähendaks hinnatõusu,» kirjeldas Arumäe.

Välisinvestorite meelitamise puhul oleks Arumäe sõnul lisakomm ettevõtete dividendide väljavõtmisele kehtestatud tulumaksu kaotamine, kuid ta kaldub arvama, et välisinvestoritele on olulisem siinne sotsiaalmaksu tase, mis mõjutab tööjõukulu. «Tulu teenitakse valdavalt muudes riikides,» nentis Arumäe.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles