Rahandusministrid jõudsid pankade päästmismehhanismis kokkuleppele

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa rahandusvolinik Olli Rehn (vasakul) ja Iiri rahandusminister Michael Noonan eile Eurogrupi nõupidamisel.
Euroopa rahandusvolinik Olli Rehn (vasakul) ja Iiri rahandusminister Michael Noonan eile Eurogrupi nõupidamisel. Foto: SCANPIX

Eurotsooni rahandusministrid jõudsid täna varahommikul pärast seitse tundi kestnud läbirääkimisi kokkuleppele mehhanismi loomises, milliseid ja kuidas hakatakse raskusse sattunud pankasid päästma.

Ehkki rahandusministrid ei ole nõus kokkuleppe sisust rääkima, on läbirääkimistega seotud kõrgetelt ametnikelt ühtteist pudenenud.

Pankadelt hakatakse koguma raha spetsiaalse päästefondi SRF (Single Resolution Fund) loomiseks. Fondi suuruseks saab olema 55 miljardit eurot ning see raha tuleb kokku saada aastaks 2025.

Kui mõnel riigil läheb pankade päästmiseks vaja raha üleminekuperioodil, tuleks see hankida kas sildfinantseerimise teel teistelt riikidelt või erakordsetel juhtudel Euroopa Stabiilsusmehhanismilt (ESM). Kuidas ESMi päästmisemehhanismis täpselt rakendatakse. Ühe läbirääkimistega seotud ametniku sõnul toimub see analoogiliselt Hispaania pankadega, kus ESM laenas raha valitsusele, kirjutas Financial Times.

Reutersi sõnul on tegemist Saksamaa võiduga, kes soovib pankade ühispäästmist lükata nii kaugele kui võimalik.

Pankade kriisihaldusmehhanism on Euroopa pangaliidu üheks sambast kolmest. Suurpankade ühine järelevalve luuakse järgmise aasta novembrist, ning loomisel on veel ühine hoiuste tagamise süsteem.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles