Euroopa Liidu kaos ja teised «pöörased ennustused» 2014. aastaks

Liisu Arumäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saxo Bank koostab igal aastal «pööraste ennustuste» nimekirja.
Saxo Bank koostab igal aastal «pööraste ennustuste» nimekirja. Foto: AP / Scanpix

Ehk triumfeerivad järgmisel aastal Euroopa Liidu (EL) vastased poliitikud, kes moodustavad liidu, et saada Euroopa Parlamendis enamusrühmaks, mis saadaks EL kaosesse.

See on vaid üks kümnest ennustusest Saxo Banki hiljutisest «pööraste ennustuste» nimekirjast, mille kauplemisettevõtte analüütikud igal aastal koostavad, kirjutab The Telegraph.

Taani grupi peaökonomist Steen Jakobsen ütles, et Saxo mitteametlikud ennustused ei ole mõeldud pessimistlikena. «Need on ennustused kriitiliste sündmuste kohta, mis võivad viia muutusteni – loodetavasti paremuse poole,» lausus ta.

Siiski, kui mõned ennustustest peaksid täide minema – nagu läks täide eelmise aasta ennustus, et kulla hind langeb 500 dollarit 1200 dollarini – võib Euroopat ees oodata raske aasta.

Saxo hinnangul on näiteks võimalus, et Saksamaa majandus pöördub langusesse, kuid ennustused ei piirdu ainult Euroopaga. Teised sündmused, mis võivad investoreid raputada, on näiteks:

- kauplejad panustavad maailmamajanduse taastumise takerdudes jeeni, mis viib selleni, et Jaapani Keskpank kustutab kogu riigivõla katsetades «lihtsat kuid läbiproovimata raamatupidamistrikki».

- Ameerika Ühendriikide poliitikud esitavad teise vaatuse etendusest «Kuidas häirida majandust» ning Kongressi nääklemine viib samaaegselt deflatsiooni maailma suurima majanduse.

- nafta hind langeb 80 dollarini barrelist, kui ebatavalised tootmismeetodid põhjustavad ülepakkumise.

Aprillis hoiatas Saxo Banki juht Lars Christensen, et kahtlemata on ees ootamas rohkem «rikkuse konfiskeerimist» kuna Euroopa poliitikud läksid «lihtsama vastupanu teed» ja võtsid rikastelt raha selle asemel, et tõsta makse ja vähendada kulutusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles