Ligi: loodetavasti ülemkogu arvestab rahandusministrite arutelusid

Liina Valdre
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahandusminister Jürgen Ligi.
Rahandusminister Jürgen Ligi. Foto: Postimees

Rahandusminister Jürgen Ligi osaleb täna ja homme euroala ja ELi rahandusministrite kohtumistel Brüsselis, kus jätkub eelmisel nädalal katkenud arutelu ühtse kriisilahendusmehhanismi üle, mis peaks välistama maksumaksjate raha kasutamise pangaprobleemide lahendamisel.

Ligi kommenteeris E24le kohtumise eel, et loodetavasti suudavad rahandusministrid ülemkogu jaoks asjad «piisavalt valmis küpsetada». Euroopa Liidu juhid asuvad pangandusliidu teemat arutama selle nädala lõpus toimuval ülemkogul.

«Loodetavasti ülemkogu arvestab eriala ministrite arutelusid ja lähtub sellest, mis seal on juba piisavalt küps. Samas on olnud juhuseid, kus otsustatakse ootamatult ja rahandusministrid peavad tagantjärele kukalt kratsima,» kommenteeris Ligi.

«See puudutab pangaliidu teemat üldiselt ja pankade kapitaliseerimist, kus ootused ülemkogus on olnud suuremad kui selle ettevalmistusküpsus on olnud,» lisas ta.  «Ma täpselt ei tea, mida ülemkogu praegu ootab, aga me püüame neile asjad siiski valmis küpsetada, et nad suudaksid lõppotsused langetada.»

Kriisilahendusmehhanism on pangandusliidu reformi osa, mis näeb ette, et otsused probleemse panga saneerimiseks tehakse edaspidi läbi ELi keskse kriisilahendusorgani, vahendas rahandusministeerium.

Määrusega nähakse ette ka ühtne fond, mida saab kasutada, kui muud meetmed on end ammendanud.

Pangad teevad fondi ennetavaid sissemakseid. Fondi sisu lepitakse täpsemalt kokku riikidevahelise lepinguga. Kriisilahendusmehhanismi saab kava järgi kasutama hakata alates 2016. aastast.

Pangandusliidu esimene samm – ühtne pangandusjärelevalve läbi Euroopa Keskpanga peab rakenduma juba 2014. aasta teises pooles.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles