Prantsusmaad haaras taas hobuselihahirm

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hobuseliha.
Hobuseliha. Foto: SCANPIX

Hobuselihaskandaal on tagasi: eile võttis Prantsuse politsei vahi alla 21 inimest, keda kahtlustatakse ravimikatsetustes kasutatud hobuste liha müügis inimestele mõeldud toiduainetena.

Prantsuse kohtuvõimud ajavad parasjagu lihaga kaubitsejate rühmituse lälgi, kes väidetavalt võltsisid dokumente mainitud hobuste toomiseks toiduainete tootmise ahelasse, teatas Marseille’ prokurör Brice Robin.

Nagu vahendab Wall Street Journal, üritas Robin vaigistada inimeste hirmu, väites, et temale teadaolevalt ei ole nende hobuste liha tarbinud inimeste tervis ohus.

«See, et neid [hobuseid] ei peetud toiduks sobivaks, et tähenda veel seda, et nad oleksid inimeste tervisele ohtlikud,» ütles Robin ajakirjanikele.

Viimastest hobuselihaga seotud pettustest Euroopas on möödunud vähem kui aasta – veebruaris avastati, et valimstoitudes oli müüdud veiseliha pähe tonnide kaupa hobuseliha.

Robini teatel sattusid ravimitööstuses, muuhulgas Prantsuse suurettevõttes Sanofi kasutatud hobused ühte Narbonne’i linna tapamajja. Sanofi on prokuröri sõnutsi antud loos «ohver» ning firmale on omistatud kohtulikus uurimises kaashageja staatus

Prokuröri sõnutsi kasutab Sanofi hobuseid tavaliselt kolm aastat ning müüb nood siis «sümboolse summa» eest üksikisikutele, veterinaariakoolidele või professionaalsetele hobusekaupmeestele. Marseille’ prokuröri sõnutsi on uurimiste varajases faasis selgunud, et antud juhtumi puhul teeniti iga hobuse pealt kuni 300 eurot.  

Politsei teatel osales 11 Lõuna-Prantsusmaa piirkonda puudutanud reidides ligikaudu sada politseinikku. Lisaks hulgimüüjatele ja lihakaupmeestele on arreteeritud ka neli loomaarsti ja üks IT-spetsialist, kes väidetavalt osales sanitaardokumentide võltsimises.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles