FT: euro nõrgeneb ja külvab hirmu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eurod.
Eurod. Foto: SCANPIX

Euro langes 18 kuu madalaimale tasemele ning analüütikud usuvad, et ühisraha jääb nõrgaks pikemaks ajaks, kuna üle kogu kontinendi rakendatud kokkuhoiumeetmed panevad majanduskasvule pidurid peale.

Hispaania ja Portugal kuulutasid lõppeval nädalal välja kasinuspaketid, mis võivad hakata koormama kogu eurotsooni majandust.

Kuna euroga seonduvad emotsioonid ja ootused on järjest negatiivsemad, kasvab mure, et ühisraha hakkab reservvaluutana oma populaarsust kaotama. Aga just see roll on viimastel aastatel üks euro peamisi tugisambaid olnud.

«Meie eelduste kohaselt nõrgeneb euro jätkuvalt. Ja väga võimalik, et üsna olulisel määral,» ütles UBSi valuutastrateegia osakonna juhataja Mansoor Mohi-uddin.
Euro väärtus langes eile 1,2359 dollari peale, mis on madalaim tase alates 2008. aasta novembrist. Esmaspäeval 1,3093 dollari peal ära käinud euro on seega viie päevaga kaotanud oma väärtusest 5 protsenti.

Lähedalseisvate allikate sõnutsi on eurotsooni perifeeriate riigivõlakirju hakanud müüma ka mõned suurimatest UDSA investoritest. Pimco näiteks müüs oma Kreeka ja Portugali riigivõlakirjad maha viimse kui üheni. Nii mõnigi tuntud rahahaldur on sattunud investorite surve alla muuta oma strateegiat ja lõpetada eurotsooni perifeeriamaade riigivõla ostud.

«Meie meelest on Kreekat ja Portugali osta liiga riskantne,» ütles ühe juhtiva USA varahaldusfirma juht. «Restruktureerimise risk on liiga kõrge. Ja kui on oht, et maksed katkestatakse, siis tuleb oma panused ümber paigutada. Väärtust pole. Ja kui olekski, ei tahaks meie investorid ikkagi, et me sinna investeeriksime.»

Pimco vanemportfellihaldur Ramin Toloui ütles, et Euroopa keskpanga otsus riigivõlakirju osta võib anda tagasilöögi. Selle asemel, et julgustada erainvestoreid riigivõlakirju käes hoidma, võib see programm tema sõnul tuua kaasa suurema müügilaine. «Risk seisneb selles, et investorid võivad hakata kasutama keskpanka oma positsioonidest väljumise vahendina,» ütles ta.

Standard Banki valuutastrateeg Steve Barrow lisas: «Eurotsooni rahandusministrid võivad ju väita, et nad tegid seda euro päästmiseks. Kuid tegelikult tegid nad seda oma riikide võlakirjaturgude päästmiseks. Ja hoop tabab eurot.»

Euroopa Keskpank peaks eeloleval nädalal selgitama, kuidas täpselt nad riigivõlakirjade ostud «steriliseerida» kavatsevad. Pank on lubanud võtta lisalikviidsuse kulud enda kanda, et purustada juba eos kuulujutud pesuehtsast «kvantitatiivsest leevendamisest».

Keskpanga president Jean-Claude Trichet ütles Frankfurdis, et see on «üks suur eksiarvamus» väita, et mõistlik lähenemine finantsasjadele majanduskasvu summutab. «Tegelikult on ju täpselt vastupidi. Kui finantsküsimustega käiakse ümber vastutustundetult, lämmatab see kasvu,» ütles ta Saksa ajalehele Handelsblatt.

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles