Põhjaka mõis on palju kiitust saanud, sel aastal jõudis Põhjaka Eesti parimate söögikohtade esikümnesse. Mõisa kokkade looming viib lausa keele alla. Ka jõuluroad ei ole siin erandiks. Põhjaka mõisa krõbedate piparkookide saladuse reedab järgnev retsept, kirjutab ajakiri Sensa.
Põhjaka mõisa krõbedad piparkoogid
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koostisained:
- 400 g suhkrut;
- 2 dl kuuma vett;
- 250 g võid;
- 1 tl söögisoodat;
- näputäis soola;
- 400 g nisupüüli;
- 200 g täisteranisujahu (võib proovida ka rukki- või odrajahuga);
Vürtsisegu (mida värskem jahvatus, seda parem!):
- 2 tl kaneeli;
- 1/4 tl vürtsi;
- 1/2 tl nelki;
- 1/2–1 tl ingverit;
- 1/2–1 tl muskaatpähklit;
- 1/4 tl kardemoni.
Valmistamine:
Sulata suhkur paksupõhjalises kastrulis parajal kuumusel ja kõrveta see tumepruuni värvuseni.
Tõsta pott pliidilt, lase sulasuhkrul veidike jahtuda (sega!), seejärel vala peale kuum vesi ja kuumuta segu, kuni suhkur on lahustunud ja potis on tume siirup.
Lase siirupil pool tundi jahtuda, seejärel sega sisse sõelutud sooda, sool, vürtsisegu ja külm või.
Oota, kuni segu jahtub vähemalt kehatemperatuurini, siis võib sisse segada jahu.
Mätsi taigen kokku ja pane kilesse või küpsetuspaberisse mässitult kolmeks-neljaks tunniks külmkappi jahtuma. Küpseta piparkooke keskmisel kuumusel (180 kraadi).
Head isu!