- 400 g suhkrut;
- 2 dl kuuma vett;
- 250 g võid;
- 1 tl söögisoodat;
- näputäis soola;
- 400 g nisupüüli;
- 200 g täisteranisujahu (võib proovida ka rukki- või odrajahuga);
Vürtsisegu (mida värskem jahvatus, seda parem!):
- 2 tl kaneeli;
- 1/4 tl vürtsi;
- 1/2 tl nelki;
- 1/2–1 tl ingverit;
- 1/2–1 tl muskaatpähklit;
- 1/4 tl kardemoni.
Sulata suhkur paksupõhjalises kastrulis parajal kuumusel ja kõrveta see tumepruuni värvuseni.
Tõsta pott pliidilt, lase sulasuhkrul veidike jahtuda (sega!), seejärel vala peale kuum vesi ja kuumuta segu, kuni suhkur on lahustunud ja potis on tume siirup.
Lase siirupil pool tundi jahtuda, seejärel sega sisse sõelutud sooda, sool, vürtsisegu ja külm või.
Oota, kuni segu jahtub vähemalt kehatemperatuurini, siis võib sisse segada jahu.
Mätsi taigen kokku ja pane kilesse või küpsetuspaberisse mässitult kolmeks-neljaks tunniks külmkappi jahtuma. Küpseta piparkooke keskmisel kuumusel (180 kraadi).