Lugeja küsib: kui kiiresti peab töötaja kätte saama komandeeringuraha?

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lähetuskulusid võib tööandjalt küsida ka enne komandeeringusse minekut.
Lähetuskulusid võib tööandjalt küsida ka enne komandeeringusse minekut. Foto: Elmo Riig / Sakala

«Kas seaduses on paika pandud, mis aja jooksul pärast lähetuse lõppu on tööandja kohustatud välja maksma lähetuse päevarahad ja transpordile/majutusele kulutatud summad?» küsib lugeja.

Vastab tööinspektsiooni pressiesindaja Sander Sõõrumaa.

Töölepingu seaduse (TLS) § 40 lõiked 2– 4 reguleerivad töölähetusega seotud kulude hüvitamist ja päevaraha maksmist. Töötajal on lähetusse sõitmisel õigus nõuda      töölähetusega kaasnevate kulude hüvitamist ja välislähetuse korral päevaraha.

 Töötajal on õigus nõuda eeldatavate lähetuskulude ettemaksu mõistliku aja jooksul enne lähetuse algust. Kui tööandja ei ole ettemaksu teinud, on töötajal õigus lähetusest keelduda. Mõistlik aeg ettemaksu nõudmiseks ja tegemiseks eeldab mõlema poole huvide ja võimaluste arvestamist. Kui töötaja ei ole nõudnud kulude hüvitamist või päevaraha maksmist enne töölähetust, peab tööandja need töötajale välja maksma üksnes viimase nõudel. Kui tööandja sellest keeldub, on töötajal võimalik lähetuse päevaraha ja lähetuskulude hüvitamise nõudega pöörduda töövaidluskomisjoni või kohtu poole ja nõuda ka viivist võlaõigusseaduse §-des 94 ja 113 sätestatud tingimustel ja korras. Seejuures tuleb arvestada, et nimetatud nõuetele kohaldub aegumistähtaeg 4 kuud nõude sissenõutavaks muutumise hetkest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles