Kes traditsioonilistele eesti jõulumaitsetele vaheldust otsib, võiks proovida põhjamaade piduroogi. Esimesena tutvustab oma maa jõulutoite Taani saatkond.
Jõulutoidud Taani moodi, aga eesti maitse järgi
Marineeritud heeringas neljale
6-8 soolaheeringa fileed
1 punane sibul
2 porgandit
tillivarsi
Marinaad:
200 ml vett
100 ml suhkrut
200 ml äädikat
5 nelki
1 loorberileht
1 spl terapipart
1 spl sinepiseemneid
Pane soolaheeringa fileed 2-4 tunniks külma vette, et eemaldada üleliigne soolasus. Keeda ülejäänud ainetest kokku marinaad ning jahuta. Nõruta heeringad ja lõika umbes 3 cm tükkideks. Lisa viilutatud punane sibul ja porgandid ning tillivarred. Vala peale jahtunud marinaad. Lase enne serveerimist külmas seista 24 tundi.
Karriheeringas neljale
4-6 marineeritud heeringa fileed
Karrikaste:
1 kl hapukoor
60 gr majoneesi
1,5 tl karrit
suhkrut
Sega kokku kastmeained ja maitsesta. Vala kaste heeringatükkidele.
Küpsetatud part õunte ja mustade ploomidega
1 part
soola, pipart
2 kooritud õuna
100 gr musti ploome
1 sibul, lõigata sektoriteks
2 porgandit, viilutada
tüümiani varsi
Kuumuta ahi 200 kraadini. Hõõru part seest ja väljast soola, pipraga ning täida õunatükkide ja mustade ploomidega. Sulge avaus paela või ka nt hambatikkudega. Pane part ahjupannile koos sibula, porgandite ja tüümianivartega. Lisa veidi vett. Küpseta umbes 2 tundi. Serveeri hautatud punase kapsa, kartulite ja praeleemega.
Hautatud punane peakapsas
Pool pead punast kapsast
200 ml punast veini
50-100 gr suhkrut
50 ml veiniäädikat
4 spl pardirasva/võid
1 kaneelikoor
Sool, pipar
Sulata potis pardirasv/või ja lisa ribadeks tükeldatud kapsas. Kuumuta keskmisel kuumusel umbes 5 minutit. Ära lase pruunistuda. Seejärel lisa ülejäänud ained, kata pott kaanega ja hauta madalal tulel 2 tundi aeg-ajalt segades. Vajadusel lisa soola, suhkrut, pipart. Punane kapsas on parim valmistatuna eelneval päeval. Sobib hästi küpsetatud pardi juurde.
Riisipuding kirsikastmega
1,3 liitrit piima
250 gr pudruriisi
1 vaniljekaun
1 spl sool
1 spl suhkrut
150 gr kooritud mandleid
200 ml vahukoort
Kuumuta piim aeglaselt kuni keema, lisa riis ja poolitatud vaniljekaun. Keeda madalal kuumusel 30-50 minutit, aeg-ajalt segades. Kui riis on pehme, võta pott tulelt ning lisa juurde sool ja suhkur. Eemalda vaniljekaun ja jäta jahtuma (pudru võib valmis keeta ka eelneval päeval).
Tükelda kooritud mandlid peale ühe, mis jääb ühele sööjale jõuluõhtuks pudru seest leida. Kui kasutad koorimata mandleid, siis vala neile peale kuuma vett ja pähklit kahe sõrme vahel veidi pigistades lööb koor lahti. Sega tükeldatud mandlid ja vahustatud vahukoor jahtunud riisipudruga.
Kirsikaste pudingile:
700 gr külmutatud kirsse
200 gr suhkrut
500 ml vett
3 spl maisitärklist
Pane kirsid koos vee ja suhkruga potti ning aja keema. Keeda nõrgal tulel 5-10 min. Sega tärklis veidikese veega ja lisa kirssidele kogu aeg segades, kuni kaste pakseneb ja hakkab keema. Maitse, vajadusel lisa suhkrut. Serveeri riisipudinguga.
Pudingi sisse pandud terve mandli leidja peaks püüdma seda hoida varjatuna, kuni kõik on magustoidu söömise lõpetanud. Mandli leidja saab väikese kingituse.