Ettevõtja lõi vähihaigete laste tarvis lelude vahetuspunkti

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mänguasjade vahetuspunkt Tammsaare Ärikeskuses.
Mänguasjade vahetuspunkt Tammsaare Ärikeskuses. Foto: Tarbija24

Möödunud suvel lastehaigla onkoloogiaosakonnas avanenud kurb pilt tõukas mänguasja poe 4kids omaniku Kristy Kaljumäe tegudele. Ta avas oma näidistepoes mänguasjade vahetuspunkti, mille lelud annetab jõulude paiku lastehaiglale.

Reegel on lihtne: vahetuspunkti on oodatud kolm tervet, töötavat ja puhast mänguasja ning juba olemasolevate mänguasjade seast saab vastu valida ühe. «Nii on ka heategijal annetuse üle rõõmus meel,» põhjendab Kaljumäe.

Möödunud suvel sattus ta oma viiekuuse lapsega kolmeks päevaks Tallinna lastehaigla onkoloogiaosakonda uuringutele, palatis oli aga vaid mõni üksik eakohane mänguasi. «Kuigi meie pääsesime vaid kolme päevaga, on seal lapsi, kes vajavad pikaajalist ravi, mis kestab sageli kuid. Kes seal on olnud, need teavad, kui kurb seal on. Samuti oli mul kahju emadest, kes tulid pisikeste beebidega pikemaks ajaks ja kes pidid lisaks kõigele eluks vajalikule võtma kaasa ka mänguasju,» räägib kolme lapse ema. Nii tekkiski Kaljumäel mõte, et haiglas võiks lapsi oodata rohkem ning uusi ja teistmoodi mänguasju kui kodus.

Kuigi vahetuspunkti on paari kuu jooksul toodud veel üsna vähe mänguasju, teab Kaljumäe, et lastel haiglas on rõõmu ka vähestest asjadest. «Inimestel on kiire, jõuluaeg ongi väga kiire aeg,» tõdeb ta.

Kristy Kaljumäe näitab vahetuspunkti toodud lauamänge. Foto: Tarbija24

Kõige enam soovib haigla puslesid, lauamänge ja raamatuid. Hügieeninõuete tõttu ei saa vastu võtta pehmeid ja ka imepisikesi, näiteks McDonald’si lelusid.

Tammsaare Ärikeskuses asuvasse vahetuspunkti on mitme kuu jooksul toodud mitmeid vahvaid lelusid: voodikarusselle beebidele, lisaks mänguautosid ja -traktoreid, lauamänge ja nukke.

Vahel ei tahagi heategijad midagi vastu saada, lihtsalt toovad mõned korrasolevad mänguasjad, millega enam oma lapsed ei mängi. «Ehk on jõuluks korv kuhjaga täis ja saame rohkem lapsi rõõmustada,» loodab Kaljumäe, kes annab jõulude paiku vahetuspunkti toodud mänguasjad üle onkoloogiaosakonna juhataja Kadri Saksale, kes on ühtlasi ka tema lapse raviarst. Tulevikuks on Kaljumäel suured plaanid, kui ta ainult jõuab.

SA Tallinna Lastehaigla kommunikatsioonijuht Tiina Eier sõnab, et mänguasjad on onkoloogiaosakonda alati oodatud, eriti jõulude ajal, ja kõige paremad neist on uued ja puhastatavad. Suuremaid patsiente, kel on sageli oma süle- või tahvelarvuti haiglas kaasas, võiksid rõõmustada nutikamad lauamängud.

Eieri sõnul on lastehaiglas mänguasju osakonna päevastatsionaari ruumis, kuhu lapsed lubatakse mängima siis, kui tervis vähegi lubab. Samuti jagab osakonna õendusjuht palatis olevatele lastele päriseks mänguasju, mänge, pliiatseid ja värviraamatuid «salalaost», mis on pärit headelt inimestelt, kes on soovinud toetada just onkoloogiaosakonnas ravil olevaid lapsi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles