Eesti Energia börsiplaan jõuab täna valitsusse

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõrgepingeliinid
Kõrgepingeliinid Foto: Arvet Mägi / Virumaa Teataja

Valitsus arutab täna pärastlõunal Eesti Energia investeerimisplaani rahastamist, kaalul on kaks varianti: vähemusosaluse viimine börsile või riigi rahasüst firma omakapitali.

Neljapäevaõhtune istung tuleb valitsusel väga pikk, sest arutusel on kolm delikaatset teemat: eripensionide reform, eelarve­strateegia ja Eesti Energia börsiplaan.

Viimase osas on valitsusliidu pooled eriarvamusel. IRL eesotsas majandusminister Juhan Partsiga pooldab lisaraha hankimist börsilt, emiteerides energiafirma uusi aktsiaid nii, et kuni kolmandik firmast oleks noteeritud Tallinna ja Londoni börsil.

Partsi ja ka Eesti Energia juhtide arvates oleks suurt tulu tõotavale äriplaanile kõige mõistlikum hankida kapitali börsilt, jättes nii riigikassasse raha sotsiaalprojektidele ja hariduse edendamiseks. Pealegi loodavad nad, et Eesti Energia IPO kasvatab usaldust meie majanduse ja Tallinna börsi vastu.

Soov pääseda Londoni aktsiaturule tõi Eesti Energiale eile ka rahvusvahelise meedia tähelepanu. Maailma juhtiv ärileht Financial Times avaldas tagasihoidlikul 17. leheküljel uudise, et Eesti Energia pürib börsile.

«Tegemist võib olla esimese suure välismaise riigifirma erastamisega Londoni turul viimase kolme aasta jooksul,» märkis ärileht. Financial Timesi tuules võttis ka majandusportaal Reuters uudise üles.

Otsustav sõna Eesti Energia erastamisel on öelda peaminister Andrus Ansipil. Tema ametlik seisukoht kõlab, et kaalul on nii börs kui ka riigi rahasüst ja et otsus tuleb neljapäeval.

Eelmisel nädalal rääkis Ansip, et riigi rahanduse seis on piisavalt hea lubamaks valitsusel võtta kuni seitse miljardit laenu Eesti Energia omakapitali laiendamiseks.

«Aga IPO puhul tuleb arvestada ka sellega, et tuluootus on suurem kui riigipoolse aktsiakapitali laienduse puhul kulud maksumaksjale,» ütles Ansip eelmisel nädalal valitsuse pressikonverentsil. «See tähendab, et tarbija jaoks võib hind praegusel ajahetkel olla IPO puhul kõrgem, kui on riigi investeeringu puhul.»

Eesti Energia vajab lisaraha põlevkivielektrijaama ja õlitööstuse rajamiseks. Kriitikute arvates on aga firma investeerimisplaan ülepaisutatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles