«Mulle on jäänud mulje, et koorejogurtid ja kreemid on vallutamas poelette ja light-jogurteid on viimasel ajal pea võimatu leida. Kas tarbijaharjumused on muutunud selles suunas, et eelistatakse kooresemaid ja pigem rasvasemaid jogurteid? Kas light-jogurtitele on veel turgu?» küsib Tarbija24 lugeja.
Lugeja küsib: kas lahjad jogurtid kaovad lettidelt?
Vastab Maag Piimatööstuse AS turundusjuht Ruta Kallaspoolik.
Mul on 2012. aasta Nielseni andmed ja need ütlevad, et üle 5-protsendise rasvasusega jogurtite osakaal oli ca 5 protsenti, ja alla 1-protsendise rasvasusega jogurtite osakaal ca 7protsenti. Ülejäänud jogurtite rasvaprotsent jäi nende kahe vahele. Seega on koorejogurtite segmendis arenguruumi veel küll ning ei vasta tõele ka väide, et normaalse rasvasusega ca 2-protsendiseid jogurteid müügil polegi.
See, et rasvasisaldus piimas on kasulik, on väga vana teooria: teadlased ja arstid on seda rääkinud juba väga kaua. Lihtsalt, inimesed tahavad aeg-ajalt uskuda midagi muud.
Piimarasv on inimesele tänu oma madalale sulamistemperatuurile ja rasvhappelisele koostisele hästi omastatav energiaallikas. Enamik inimesi teab, et piimast saab Ca ja fosforit ning D ja A vitamiini, aga kipub unustama, et nimetatud mikroelementide ja vitamiinide imendumiseks on vaja rasva.
Lehmapiima rasvast 30 protsenti moodustab kehale vajalik olehape, mille sisalduse poolest on tuntud ka oliivõli. Piimarasvas leiduvatest linool- ja alfa-linoleenhappest lähtub luu uuenemiseks vajalike regulaatormolekulide (prostaglandiinide) süntees.
Milleks on rasvad vajalikud?
- Toidurasvad on inimorganismile kontsentreeritud energiaallikaks. Üks gramm rasva annab ligikaudu 9 kcal energiat.
- Toidurasvad on rakus olulisteks ehitusaineteks. Organite ümber moodustuv rasvakiht kaitseb neid põrutuste eest.
- Toidurasvad varustavad organismi rasvlahustuvate vitamiinidega ning on vajalikud nende imendumiseks ja transpordiks kehas.
- Toidurasvadel on puhastav toime. Nad on olulised sapi väljutamiseks soolde, vastasel korral peetub sapp sapipõies ja võivad moodustuda sapikivid.
- Rasv on toidu aroomiainete kandja ja täiskõhutunde tekitaja.
- Rasvata on toit tuimem ja maitsetum.