Analüütik: välisnõudluse taastumine on väga vaevaline

Liisu Arumäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõnu Mertsina
Tõnu Mertsina Foto: Erakogu

Kui septembris vähenes ligikaudu poolte, siis oktoobris vaid veerandi töötleva tööstuse tegevusalade toodangumaht. Enim pidurdas töötleva tööstuse kasvu juba teist kuud järjest languses olev elektroonikatööstus, analüüsib Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina.

Töötleva tööstuse toodangu eksport kasvas oktoobris aastases võrdluses viis protsenti. Ekspordikasvu panustas enim toiduainete toodangu väljavedu, samuti ka muude transpordivahendite, puittoodete ja kütteõlide väljevedu. Kütteõlide toodang tuleb peamisel kolmest ettevõttest, mistõttu võib selle tegevusala toodang koos ekspordiga olla küllalt volatiilne. Ekspordi kasvu pidurdas peamiselt elektroonikatööstuse toodete väljeveo langus. Septembris panustas elektroonikatoodete ekspordi langusesse enim Rootsi suunas väljeveo vähenemine. Elektroonikatoodete eksport vähenes oluliselt ka Venemaale ja USA-sse.

Välisnõudluse kasvu taastumine on väga vaevaline. Euroala majandus oli kolmandal kvartalil aastases võrdluses jätkuvalt veel languses ning kvartalivõrdluses näitas vaid 0,1-protsendist kasvu. Oktoobris ja novembris euroala ostujuhtide indeksi kasv aeglustus, andes märku euroala majanduskasvu võimalikust pidurdumisest neljandal kvartalil.

Kuigi Soomes on töötleva tööstuse toodang jätkuvalt veel languses, on selle aasta maikuust alates näha selgelt olukorra paranemist. Samuti on majanduslangus järk-järgult taandumas ning järgmiseks aastaks prognoosime juba kasvu. Rootsi töötleva tööstuse toodang on selle aasta esimese 9 kuuga vähenenud neli protsenti ning selgeid paranemise märke veel näha ei ole. Majandus küll kasvab, kuid kasvukiirus on aasta algusega võrreldes tublisti aeglustunud.

Vaatamata küllalt ebakindlale pildile Euroopa majanduse paranemise kohta, on selle majanduse ja ka kitsamalt, tööstuse, kindlustundeindikaator juba alates maikuust paranenud. Ka Eesti vastavad näitajad on viimastel kuudel tõusnud. Venemaa töötleva tööstuse toodangu kasv novembris aeglustus. Uute tellimuste kasv pidurdus, sealhulgas vähenesid juba kolmandat kuud järjest eksporditellimused. Nõrk välisnõudlus pidurdab Venemaa töötleva tööstuse toodangu kasvu ning ettevõtted on vähendanud töökohti ja uute tootmissisendite ostmist. Kiire palga reaalkasv ja eraisikute laenukasv toetavad järgmisel aastal majanduskasvu mõningast kiirenemist.

Välisnõudluse väga aeglane taastumine halvendab Eesti töötleva tööstuse toodangu ekspordi ning seeläbi kogu sektori toodangu kasvu lähikuude väljavaateid. Samas liiguvad meie kaubanduspartnerid, küll vaevaliselt, paranemise suunas, mis peaks järgmisel aastal nõudlust parandama. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles