ELi nõukogus lepiti kokku e-arvete esitamises riigihangetel

Liisu Arumäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Parts.
Majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Parts. Foto: Peeter Langovits / Postimees

Tänasel Euroopa Liidu Konkurentsivõime nõukogu istungil leppisid ELi ministrid kokku, et pooldavad Euroopa Komisjoni ettepanekut töötada riigihangete jaoks välja ühtne e-arvete standard ja muuta riigihangete puhul e-arved kohustuslikuks.

Komisjoni ettepaneku eesmärk on saavutada liikmesriikide täielik üleminek e-hangetele 2016. aasta keskpaigaks. Lõppeesmärk on nö täiselektroonilised hanked, mille puhul kõik menetluse etapid alates hanke avalikustamisest kuni maksetoiminguteni toimuvad elektrooniliselt. Komisjoni arvutuste järgi aitaks see aastas kokku hoida 80 miljardit eurot, kuid eeldab lisaks e-arvetele ka e-ID kasutamist. Eriti suur mõju oleks sellel väikese ja keskmise suurusega ettevõtetele, kelle jaoks on riigihangetel osalemine praegu tihti liiga kulukas.

Konkurentsivõime nõukogu andis eesistujariigile ülesande alustada vastuvõetud üldise lähenemisviisi alusel läbirääkimisi Euroopa Parlamendiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles