Sooman: kinnisvaraturg hakkab elavnema

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pindi Kinnisvara juhatuse liige Peep Sooman.
Pindi Kinnisvara juhatuse liige Peep Sooman. Foto: Toomas Huik.

Pindi Kinnisvara juhatuse liikme Peep Soomani sõnul on kinnisvaraturul sel aastal elavnemise märke ja mulluse esimese kvartaliga võrreldes on olukord tublisti parem.


Selle aasta esimeses kvartalis tehti ligi 6200 kinnisvara ostu-müügi tehingut, aasta eest samal ajal oli tehingute arv 5400. Soomani hinnangul oli siis tegu ka kõigi aegade kehvema tulemusega, sest finantskriis kajastus kinnisvarasektoris mõnekuise viitega. Eelmise aasta viimases kvartalis tehti ligi 8300 tehingut ja sinna on veel pikk maa käia.

Tõsine huvi on viimasel ajal renoveeritud ja uute elamispindade vastu. Uute korterite osas toimub Soomani sõnul lausa rabamine ja need võetakse ära juba enne maja lõplikku valmimist. «Tundub, et inimestel on julgus kinnisvarasse investeerimiseks tagasi tulnud. Kõik saavad aru, et põhi on möödas,» ütles Sooman.

Kuna Eestis on eraisikutel praegu vaba raha deposiidis 62 miljardit krooni, siis on huvi kinnisvara soetamise vastu tema sõnul mõistetav. «Enamikul inimestest pole julgust börsile minna Premia või mõne muu firma aktsiat ostma ja neile tundub betoon märksa kindlama investeeringuna,» lausus Sooman.

Mis hindadesse puutub, siis on need tõusnud kuni viis protsenti ja suuremat tõusu pole niipea ette näha. Ehkki statistika näitab keskmise kinnisvaratehingu kuni viiendiku võrra kõrgemat hinda, tuleb see sellest, et nüüd ostetakse kallimat kinnisvara ja tegelik hinnatõus on palju väiksem, selgitas Sooman.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles