Iga viies Eesti inimene töötab oma tööandjale aktiivselt vastu

Kristina Traks
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teen oma töö ära ja ei mingeid emotsioone, rääkimata lisapingutusest. Tavaline paljudel töökohtadel. Pilt on illustratiivne.
Teen oma töö ära ja ei mingeid emotsioone, rääkimata lisapingutusest. Tavaline paljudel töökohtadel. Pilt on illustratiivne. Foto: SCANPIX

Eesti töötajatest teeb oma tööd täie pühendumusega vaid 16 protsenti töötajaid, 64 protsendil on tööst täiesti ükskõik ning iga viies töötab tööandjale aktiivselt vastu. Nii selgus hiljutisest uuringufirma Gallup uuringust. 

Gallup uuris olukorda töökohtadel 142 riigis. Selgus, et tööst on ükskõik 63 protsendil töötajatest ning 24 protsenti inimesi töötab tööandjale vastu. Need on riikide keskmised tulemused, mis regiooniti on küllaltki varieeruvad. Võrreldes eelmise samalaadse uuringuga on veidi kasvanud mittepühendunud ja väga pühendunud töötajate osakaal.

Kõige hullemad lood on pühendumisega Hiinas, kus oma tööst hoolib vaid 6 protsenti töötajatest.

Kõige suurem vastutöötamine aga käib Tuneesias, Alžeerias ja Süürias, kus pea iga teine töötaja loobib tööandjale kaikaid kodarasse.

Meie naaberriikidest on kõige pühendunumad töötajad Poolas, kus 17 protsenti töötajaid armastab oma tööd. Läti, Leedu ja Soome jäävad Eestist pühendunud töötajate osakaalu poolest alla.

Rootsis on tööle pühendunud inimeste osakaal sama mis Eestis, kuid vastalisi on palju vähem. Ehk et seal on oluliselt rohkem neid inimesi, kes oma tööst mitte midagi ei arva.

Töötajate pühendumisel või mittepühendumisel on ka reaalne hind, sest mittepühendunud ja oma tööst vähe hoolivate töötajatega on ettevõttel väga keeruline saavutada suurepäraseid tulemusi. Hinnanguliselt maksab USAs inimeste vastutöötamine oma tööandjatele 450-550 miljardit dollarit aastas, Saksa majandus kaotab samal põhjusel aga aastas 112-138 miljardit eurot.

Gallup annab ka nõu, kuidas teha nii, et inimesed oma tööd rohkem armastaksid, soovitades:

rääkida inimestega pühendumisest;

mõõta töötajate pühendumist õigete vahenditega;

tegeleda pühendumisteemadega mikrotasandil;

valida ettevõttesse õiged juhid ja võtmeisikud;

koolitada juhte ja panna nad vastutama töötajate pühendumise eest;

kohtuda inimestega seal, kus nad asuvad ning arvestada kultuurilisi eripärasid.

10 riiki, kus töötavad kõige vähem pühendunud inimesed:

Tai – 84 protsenti töötajatest ei hooli oma tööst

Malaisia – 81 protsenti

Holland– 80 protsenti

Saudi Araabia– 80 protsenti

Norra – 77 protsenti

Indoneesia – 77 protsenti

Soome – 76 protsenti

Singapur – 76 protsenti

Šveits – 76 protsenti

Island – 75 protsenti

Uuringut saab lugeda siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles