Eesti Pank: eluasemelaenuturg jätkas taastumist

Liina Valdre
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eluasemelaenuturg on taastumas.
Eluasemelaenuturg on taastumas. Foto: www.kv.ee

Uusi eluasemelaenulepinguid sõlmiti kuu jooksul üle 2000, mis on suurim arv alates 2008. aastast.

Eluasemelaene võeti 71 miljoni euro väärtuses, mida oli aastatagusega võrreldes 28 protsenti rohkem, selgub Eesti Panga statistikast.

Laenutagasimaksete tõttu jäi eluasemelaenude jäägi aastakasv tagasihoidlikuks (0,5 protsenti).

Ettevaates on keskpanga hinnangul oluline, et ei tekiks kinnisvarahindade kiire kasvu jätkumise ootust ja senine ettevaatlik hoiak eluasemelaenude andmisel jätkuks.

Tööpuuduse vähenemine ja sissetulekute kasv on suurendanud samuti majapidamiste laenamist tarbimise eesmärgil. Kuigi majapidamiste muude laenude käive kasvas oktoobris 85 miljoni euroni, võeti neid siiski 5 protsenti vähem kui aasta tagasi.

Ettevõtetele väljastati 671 miljoni euro väärtuses laenuvahendeid, mida oli mullusega võrreldes kolm protsenti vähem. Möödunud kuudega võrreldes oli märgatavalt väiksem pikaajaliste laenude käive.

Reaalsektori laenu- ja liisinguportfelli maht kahanes ettevõtete väiksema laenuaktiivsuse tõttu kuuga 21 miljoni euro võrra 14,8 miljardi euroni. Portfellimahu aastakasv (1,5 protsenti) jäi viimaste kuudega ligilähedasele tasemele.

Ettevõtete pikaajaliste laenude keskmine intressimäär tõusis oktoobris 3,3%ni, mis on sarnane selle aasta keskmise tasemega.

Viivislaenude maht vähenes oktoobris selle aasta suurimas mahus.Üle 60 päeva maksevõlgnevuses laenude maht kahanes kuuga 36 miljoni euro võrra. Üle 60 päeva maksetähtaega ületavate laenude osakaal laenuportfellis alanes 0,3 protsendipunkti võrra 2,1 protsendini

Eesti reaalsektori hoiuste aastakasv püsis oktoobris viie protsendi juures. Nii ettevõtete kui ka majapidamiste hoiused kasvasid kuuga kokku 70 miljoni euro võrra 8,9 miljardi euroni.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles