Riigikohus arutab energeetikute toetusstreigi õiguslikkust

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohus asub arutama toetusstreigi õigsust.
Kohus asub arutama toetusstreigi õigsust. Foto: Peeter Langovits

Riigikohus arutab esmaspäeval Narva Energia Ametiühingu kassatsioonikaebust Tartu ringkonnakohtu otsusele, mis jättis muutmata kohtuotsuse, mille kohaselt puudus ametiühingul õigus korraldada möödunud aasta märtsis kavandatud streik toetusstreigina.

Ringkonnakohus otsustas juunis, et maakohtu otsus oli vaidlustatud osas seaduslik ja põhjendatud, otsuse tegemisel oli kohaldatud õigesti materiaal- ja menetlusõiguse norme ning tuvastati põhjendatult, et ametiühingul  puudus õigus korraldada kavandatud streik toetusstreigina, kuna selle käigus esitati poliitilisi nõudmisi.

Riigikohus arutab kaasust kirjalikus menetluses ja teeb otsuse 30 päeva jooksul.

Maakohtu detsembrikuise otsuse resolutsiooni kohaselt esitati selle toetusstreigi käigus poliitilisi nõudmisi riigikogule ning seega ei olnud tegu seadusliku tööalase nõudmisega.

Lisaks selgitas kohus, et ametiühingul puudusid takistused kavandatud streigi korraldamise asemel korraldada samal ajal avaliku koosoleku näol samade nõudmistega üritust.

Mullu märtsis soovis elektrijaamade ametiühing streigiga toetada õpetajate palganõudmisi, aga samuti soovis, et valitsusliit loobuks soovist kaotada vabatahtlikult töölt lahkumise hüvitis.

Lisaks nõudsid energeetikute ametiühingud, et valitsusliit alustaks kõnelusi töötukassa reservide kasutamise üle ning arvestaks ametiühingute arvamusega kollektiivlepingu seaduse muutmisel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles