Lugeja küsib: kui energiamahukas on Google otsing?

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Google´i logo.
Google´i logo. Foto: Reuters / Scanpix

«Kusagilt on jäänud kõrva, et Google otsingu tegemine on väga energiamahukas. Kui inimene tahab olla keskkonnasäästlik, siis otsitavat aadressi teades tasuks see trükkida pigem aadressiribale kui Google otsingusse. Aga kui palju energiat üks otsing nõuab?» küsib lugeja.

Vastab TTÜ keskkonnatehnika instituudi teadur Kristjan Piirimäe.

Google on üldiselt salastanud niisuguse info selle kohta, kui palju üks otsing energiat kulutab, kuid suurusjärgu saame siiski välja arvutada. Vikipeedia andmeil tehakse läbi Google'is üle miljardi otsingu päevas. Google'il on palju suuri energiat nõudvaid tegevusi nagu näiteks StreetView. Sellegipoolest, Google'i põhitegevuseks võib lugeda just otsingumootori.

Energiatarbest teame me vähe, kuid me teame ühest Rootsi rajatavast 120MW Google'i enda elektrijaamast. Lihtsalt, suurusjärgu teadasaamiseks võime selle 120MW jagada miljardi otsinguga päevas ja saame niisuguse numbri nagu 0,003 kWh energiakulu ühe otsingu peale.

Kui aga keegi peaks meie planeedi energiavarude säästmise nimel Google'i otsingust loobuma, siis seda 0,003 kWh ei tarvitse ta säästa, sest meie käivitatav otsing ise pole tingimata serverifarmide suurim koormaja. Ilmselt on Google'i otsingu kasutaja märganud, et veel enne kui jõuame otsisõna sisse tippida, on vastused juba ekraanil. Otsingutöö on seega juba varem ära tehtud. Kui me Google'i otsingust loobuksime ja läheksime selle asemel näiteks raamatukokku, kulutame võib-olla Maa keskkonda rohkem. Kui aga üldse jätaksime enda uudishimu rahuldamata, võiksime jääda rumalamateks ja sellest rumalusest loodusele rohkemgi kahju teha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles