Harrods avab uksed Shanghais?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Harrodsi kaubamaja.
Harrodsi kaubamaja. Foto: Carl Court/AFP

Nädalavahetusel 1,5 miljardi naela eest Londoni kuulsa Harrodsi kaubamaja ostnud Qatar Holding kaalub varianti ka Shanghais samasugune pood püsti panna.

Qatar Holding kavatseb võtta kolm kuud aega, et Harrodsi strateegia põhjalikult üle vaadata. Kaalumisel on neli põhimõttelist küsimust, üheks nendest ongi Knightsbridge’i populaarse kaubamaja dubleerimine kusagil välismaal.

Qatar Holdingu tegevjuht Ahmad al-Sayed uurib lisaks sellele veel järgnevaid võimalusi: asutada luksasjade internetipood; lisada Harrodsi brändile peale kaisukarude ja suveniiride ka muud kraami; korraldada Londoni kaubamaja ümber ja avardada müügipinda.

Katari kuningliku perekonnaga seotud varahaldusfirma Qatar Holding ostis Harrodsi egiptlasest miljardärilt Mohammed al-Fayedilt laupäeva varahommikul, pärast kuudepikkusi läbirääkimisi.

«Nüüd on hädasti vaja jõuda selgusele, kas see bränd on ka teisaldatav,» ütles üks Qatar Holdingule lähedalseisev isik.

«Tavaloogika ütleks, et Pariisis, New Yorgis või Madridis uksi avada ei oleks mõistlik, sest sealt on inimesi piisavalt kerge Londonisse meelitada.»

«Mõtted on liikunud tugevasti Shanghai suunas, aga praegu ei osata veel hinnata, kas see on Londonist piisavalt kaugel ja piisavalt erinev, et sealne äri kannatada ei saaks,» ütles ta.

Qatar Holding on Katari peamine strateegiliste ja otseinvesteeringute teostamise fond ning kuulub omakorda Katari investeerimisvalitsuse alla, mis asutati aastal 2005, et mitmekesistada seni vaid nafta ja gaasi arvelt elanud emiraadi portfelli.

Sayed ütles Financial Timesile, et Harrodsi omandamine on osa nende strateegiast osta õigel hetkel ära prestiižikaid ja edukaid ettevõtteid. Plaanidest ei tahtnud ta siiski rääkida enne, kui strateegia on firmasiseselt põhjalikult läbi arutatud.

Pärast seda, kui Sayed 2008. aasta oktoobris Qatar Holdingu ohjad enda kätte sai, on ta üritanud finantskriisist igati kasu lõigata ja ostnud kokku osalusi sellistes firmades nagu Barclays, Credit Suisse, Porsche, Volkswagen ja Canary Wharf Group.

Harrodsi tehingut vahendanud Lazard Internationali juhi Ken Costa sõnutsi oli tegemist hea ja õige otsusega. «Fayed kasvatas selle kaubamaja käibe 70 miljonilt naelalt 800 miljoni peale ja tahtis olla kindel, et äri läheks õigetesse kätesse. Ja see võttis aega,» ütles Costa.

Ainsa pangana nõustas Katari ärimehi tehingu juures Credit Suisse. Härra Fayed jääb edaspidi Harrodsi auesimeheks.

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles