Euroliidu internetikasutajad on küberkuritegude pärast väga mures

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fotolavastus küberkurjategijatest
Fotolavastus küberkurjategijatest Foto: Liis Treimann

Eile avaldatud Eurobaromeetri uuringust selgub, et ELi internetikasutajad on väga mures küberjulgeoleku pärast. 76 protsenti leiavad, et küberkuriteo ohvriks langemise risk on viimase aasta jooksul kasvanud. Internetikasutajaid, kelle sotsiaalmeedia või e-posti kontole on sisse tungitud, on 12 protsenti.

«Uuring näitab, kui hävitavalt mõjub küberkuritegevus interneti kasutamisele: liiga palju on neid, kes otsustavad mitte kasutada kõiki võimalusi, mida internet meile pakub. See takistab e-majandust ja meie endi tegutsemist netis. Meil tuleb tugevdada Euroopa tasandi koostööd, lähtudes Euroopa küberkuritegevuse vastase võitluse keskuse tööst, et jõuda organiseeritud internetikuritegevuse juurteni,» ütles Euroopa Komisjoni siseasjade volinik Cecilia Malmström.

Kuigi 70 protsenti ELi internetikasutajatest on kindlad, et oskavad teha internetis oste või ajada pangaasju, on neid, kes seda tegelikult teevad, ainult umbes 50 protsenti. See suur lõhe näitab küberkuritegevuse negatiivset mõju ühtsele e-turule: kaks peamist muret selliste internetitoimingute puhul on seotud isikuandmete väärkasutamisega (mainitud 37% puhul) ja internetimaksete turvalisusega (35%).

Kasvanud on nende ELi kodanike hulk, kes leiavad, et nad on hästi informeeritud küberkuritegevuse riskidest (44 protsenti, 2012. aastal 38%). Siiski tundub, et nad ei tee alati sellest teadmisest kõiki vajalikke järeldusi. Näiteks on vähem kui pooled internetikasutajad muutnud möödunud aasta jooksul oma interneti salasõnu (48% — veidi rohkem kui 2012. aasta 45%).

Eurobaromeetri uuring hõlmas rohkem kui 27 000 vastajat kõigist liikmesriikidest ning sellest ilmneb, et 87 protsenti vastanutest väldivad isiklike andmete avaldamist internetis (veidi vähem kui 2012. aasta 89%). Enamik vastanutest ei leia, et nad oleksid küberkuritegevuse ohtudest hästi informeeritud (52%, võrreldes 59%-ga 2012. aastal). 7 protsenti küsitletutest on internetis langenud krediitkaardi- või panganduspettuse ohvriks.

Märkimisväärselt on kasvanud ka nende inimeste hulk, kes kasutavad internetti nutitelefoni (35%, eelmisel aastal 24%) või tahvelarvuti kaudu (14%, eelmisel aastal 6%).

Eurobaromeetri uuring toimus selle aasta maist juunini.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles