/nginx/o/2013/11/20/2635876t1he96f.jpg)
Keskaegse talllinlase söögilaual olid kapsas, oad, herned, läätsed, liha, seapekk, rukkileib, naeris, kaalikas, porgand, küüslauk, sibul, petersell, kuivatatud soolatursk, soolaheeringas, räim, lõhe, tangud, hapupiim, või.
Paljud omaaegsed retseptid on igati tänapäeva maitse kohased. Täpseid koguseid tol ajal retseptidesse ei märgitud.
Vorstikesed
Võtta pehmet sealiha ja peekonit. Tükeldada hoolsasti ja lisada soola, riivitud juustu, pipart, ingverit. Kui need on ühte segatud, lisada veel kaneeli, nelki, muskaati ja suhkrut. Vorstinahad värvida enne safraniga kollaseks. Toppida vorstid. Vorste tuleb keeta niisama kaua, kui keedetakse mune.
Konvendi lihapallid
Segada hakkliha munaga, lisada soola, pipart, muskaati, ingverit, koriandrit. Siis vormida lihast pallid, palle veeretada riivsaias ja ürtide (pune, tüümian, rosmariin) segus. Küpsetada oliiviõlis. Kui pallid on pruunistunud, lisada rõõska koort ja punast veini, nii et pallid oleksid vähemasti poolenisti kaetud, hautada paar minutit.
Kalaroog
Ahven keeta paksus mandlipiimas, riputada juurde suhkrut.
Haug Ungari kastmes
Haug tükeldada. Võtta head veini, hästi tükeldatud õunu, lasta neil keeda. Siis lisada haug, keeta, maitsestada 8 sidruni ja sortsu äädikaga, värvida kollaseks.
Kuldsupp
Võtta röstitud riivleiba, lisada valget veini, roosiveega lahti klopitud munakollast, lasta keema tõusta, maitsestada safrani ja suhkruga. Keeta mõned minutid.
Juustupallid
Riivida head juustu ja lisada riivitud saia või leiba, et saaks kõva taigen. Siis lüüa sinna mõni muna, kuni saab hea taigen. Vormida ümmargused pallikesed, lasta aeglaselt kuumas rasvas küpseda.
Roheline supp
Võtta peterselli, riivitud juustu, salveid ja veidi safranit ning leotatud leiba (võib asendada ka peekoniga). Segada kõik kana- või hernepuljongiga, kuumutada ja lisada veiniga segatud ingver. Lasta keema tõusta. Lisada veel juustu ja lüüa munad sisse.
Porgandipüree
Porgandid puhastada, lõikuda tükkideks, keeta. Lisada veiniga valmistatud paksu mandlipiima, ürte maitse järgi, keeta puder pehmeks. Värvida lillade või siniste lilledega.
Oaroog
Keeta oad pehmeks. Võtta riivsaia või leiba, röstida, lisada pipart, köömneid. Segada õlu, äädikas ja safran. Lisada mõlemad ubadele. Keeta mõned minutid.
Meisterkoka mandlitort
Purustatud mandlid segada suhkruga, lisada magusat koort ja 4 munavalget. Tarvidusel lisada veel suhkrut, ka jahu. Segu küpsetada, serveerida külmalt.
Õunatort
Õunad tükeldada, praadida rasvas, lisada riivitud juustu sama palju, kui on õunu, siis küüslauku, ingverit, kaneeli ja 2 muna. Segada hoolega läbi. Valmistada ette koogipõhi, valada sellele segu, küpsetada aeglaselt.
Veinipuding
Võtta riivleiba, pruunistada see heas õlis hästi ära, valada sinna peale head veini, lisada munakollaseid ning teha maitse järgi magusaks.
Munatort
20 muna ja niisama palju piima, kui on muna. Kloppida, kuumutada, segada ja lisada suhkur. Valada lehttaignast koogipõhjale. Küpsetada, kuni on pealt pruun.
Leivatort
Valget riivitud leiba, rõõska koort, segada hulka 6 munakollast, kloppida läbi, vürtsitada, panna ettevalmistatud koogipõhjale ja küpsetada.