Kas Läti esitab Venemaale arve?

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valdis Dombrovskis.
Valdis Dombrovskis. Foto: EPA

Lätis jätkab poolelijäänud tööd komisjon, mis tegeleb Nõukogude okupatsiooni kahjude kokkulöömisega. Samas ei oska ükski ametnik öelda, mida Läti rehkenduse tulemustega peale hakkab.

Kellele neid numbreid vaja on? küsib Dienas Bizness. Komisjoni esimees Janis Tomels arvab, et selle küsimuse peaksid lahendama seim ja valitsus.

Peaminister Valdis Dombrovskis on teatanud, et valitsus nende arvude saatuse üle otsustama ei hakka – see olevat siiski seimi ülesanne, kuna ettepaneku komisjoni töö jätkumiseks tegi Rahvuslik Liit.

Välisminister Edgars Rinkēvičs nentis, et vaevalt Läti Venemaale mingi arve esitab – praktilisi tulemusi see ei annaks, mõjutades samas negatiivselt kahepoolseid suhteid. Tomels leiab, et see on vaid ühe inimese arvamus – ministri mantlipärija võib otsustada teisiti.

Seimi välisasjade komisjoni esimees Ojārs Ēriks Kalniņš tunnistas, et vastust küsimusele hetkel ei olegi. Isegi kui Lätil tekiks tahtmine Venemaale arve esitada, läheks see juriidiliselt väga keerukaks, kuna Vene Föderatsioon ei tunnista Baltimaade okupeerimise fakti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles