Nõmper: piirangute vähendamine annab ravimireklaamile hoogu

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ravimeid tasub võtta vaid vajadusel.
Ravimeid tasub võtta vaid vajadusel. Foto: Panther Media/Scanpix

Advokaadibüroo Raidla Lejins & Norcous vandeadvokaat Ants Nõmper kirjutab meditsiiniuudiste portaalis mu.ee, et riigikogus menetluses oleva ravimiseaduse muutmise eelnõu järgi laienevad käsimüügiravimite reklaamimise võimalused.
 


Kui varem oli käsimüügiravimite reklaam internetis keelatud, siis nüüd on Nõmperi sõnul oodata selle massilist pealetungi. Samuti said rohelise tule käsimüügiravimite välireklaamid, reklaamid trükimeedia esi- ja tagaküljel ning otsepostitusena.

Juba 18. aprillil 2010 jõustunud seaduse järgi ei ole enam suukaudsete rasestumisvastaste vahendite reklaam üldsusele keelatud - mis ei tähenda küll, et kõiki neid võib üldsusele reklaamida, vaid seda, et reklaami lubatavuse ja mittelubatavuse määrab sarnaselt teiste ravimitega retsepti vajalikkus.

Kui praktikas on palju vaieldud selle üle, kui kiiresti tohib ette lugeda ravimireklaami lõpus olevat reklaamteksti, siis nüüd on seaduses kirjas, et tavalise kõne kiirusega.

Lisaks on nüüdsest lubatud ka selline reklaam, mille ainsaks sisuks on anda teada uuele ravimile antud müügiloast.

Retseptiravimite reklaamipiirangute leevendustest hakatakse Nõmperi hinnangul ilmselt kõige enam kasutama võimalust märkida reklaamis ära ka ravimi soodustuse määr ja selle muutumine.
 
Kõiki ravimeid puudutavatest muudatustest väärib Nõpmeri sõnul esiletõstmist ravimireklaami mõiste täpsustumine. Ravimireklaamiks ei loeta inimeste tervist või haigusi käsitlevat teavet, millel puudub isegi kaudne viide ravimile; samuti vastust konkreetsele ravimiga seotud küsimusele, millel puudub müügiedenduslik iseloom.

Muudatused viiakse läbi selleks, et meie õigusaktid oleksid Euroopa Liidu omadega paremini kooskõlas. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles