Praeguse 150 kilo asemel oleks võimalik Kalamatsi meiereis toota mõnisada kilo juustu nädalas, kuid tootmismahtude suurendamine eeldab lisaks lüpsikarja täiendamisele uue laoruumi ehitamist. «Arenguruumi on meil veel palju,» lausus meierei perenaine.
Aita Mets ja Jaan Raudkivi võinuks piirduda ka üksnes kitsekasvatuse ja piimatootmisega, kuid nad peavad väga oluliseks just oma toorainele lisandväärtuse loomist.
«Juba Austrias praktikal käies jättis mulle talumeiereis väga sügava mulje see, kuidas nad ise kõike tegid,» meenutas Aita Mets. «Ma
ei ole talus kasvanud ja mul ei ole kellegi traditsioone üle võtta, aga seda enam pean oluliseks tooraine edasi väärindamist ja seda, et me ise midagi huvitavat looksime,» lisas katsetamisaldis meiereiperenaine.
Kitsepiim
Kitsepiim on kergemini seeditav kui lehmapiim, kuna selles sisalduvate rasvhapete ahelad on viis korda lühemad kui lehmapiimas ja seega organismile hõlpsamalt omastatavad.
Kitsepiima rasvasisaldus on 3,5–4,2 protsenti.
Kitsepiimas on rohkem A-, B1-,
C- ja D-vitamiini. Samuti on kitsepiima kaaliumi-, kaltsiumi-, fosfori- ja joodisisaldus suurem kui lehmapiimas.