Islandil arreteeriti endine pangajuht

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaupthingi panga endine president Hreidar Mar Sigurdsson (keskel).
Kaupthingi panga endine president Hreidar Mar Sigurdsson (keskel). Foto: SCANPIX

Islandi võimud arreteerisid eile Reykjavikis Kaupthingi panga endise tegevjuhi Hreidar Mar Sigurdssoni.

Tegemist on tõsiseima sammuga, mille saareriigi prokurörid seni 2008. aastal vallandunud panganduskriisi põhjuseid uurides on astunud.
Juhtumiga tuttavate allikate sõnutsi süüdistatakse Sigurdssoni mitmetes erinevates seaduserikkumistes, sealhulgas omastamises, dokumentide võltsimises ja börsireeglitest üleastumises.

Arreteerimine annab tunnistust sellest, et Islandi võimudel on tõsi taga kriminaalsüüdistuste esitamisega endistele juhtivatele finantstegelastele, kes Islandi pangandussektori kokkukukutamisse kaasatud olid.

Uurimist juhtiv erivolitustega prokurör Olafur Hauksson ütles küll Financial Timesile, et arreteeritud on endine juhtiv Kaupthingi töötaja, kuid kahtlusealuse nime ta avaldama ei soostunud. Üks teine arreteerimise asjaoludega tuttav isik kinnitas aga, et tegemist on Sigurdssoniga.

Tänaseks on plaanitud kohtuistung, mille käigus arutatakse prokuröride palvet hoida Sigurdssoni vahi all ligikaudu 12 päeva. Uurimise lähedal seisvate allikate sõnutsi ei esitata enne uurimisprotsessi lõppu süüdistusi ühelegi inimesele, kuid prokurörid soovivad välistada võimaluse, et Sigurdsson teiste potentsiaalsete kahtlusalustega ühendust võtab.

Kaupthing oli üks kolmest Islandi pangast, mis 2008. aasta oktoobris hingusele läksid. Teised kaks olid Landsbanki ja Glitnir. Hauksson, kes üritab jõuda kriisieelsete väidetavate turu manipuleerimiste ja kahtlaste laenuandmiste olemuseni, on oma uuringutes esialgu keskendunudki peamiselt Kaupthingile.

Veebruaris korraldasid Luksemburgi ametivõimud koostöös Islandi prokuröridega haarangu Kaupthingi endistesse ruumidesse. Uurimisele aitavad omalt poolt kaasa ka Briti uurimisorganid.

Kaupthing tegutses Suurbritannias laia haardega ning nende klientide hulgas olid mitmed tuntud Briti ettevõtjad, nende hulgas kinnisvaramagnaadid Vincent ja Robert Tchenguiz. Panga kokkuvarisemise käigus kaotasid raha paljud Briti omavalitsused, heategevusfondid ja üksikisikud.
Korruptsioonijuhtumite paljastamisega tegelev veebisait Wikileaks sai mullu enda valdusse dokumente, millest selgus, kuidas Kaupthing laenas üliheldelt raha omaenda suurimatele aktsionäridele ja nende partneritele, kusjuures suur osa rahast oli investeeritud panga enda aktsiatesse.

Haukssonit on kritiseeritud selle eest, et ta aasta jooksul veel kedagi arreteerinud ega kellelegi süüdistusi esitanud pole. Ilmselt valmistab tõsiasi, et esimesena võeti vahi alla just endine pangajuht, rõõmu paljudele islandlastele, kes kannatamatult ootavad juhtivate finantstegelaste vastutuselevõtmist riigi majanduse kriisi paiskamise eest.

Parlamendi «tõekomisjon» süüdistas aprillis Islandi valitsust ja regulaatoreid «ülimas hooletuses», et nad ei suutnud pangandussektorit enne krahhi liistule tõmmata.
Haukssonit, kes ise on endine piirkondlik politseiülem ega oma suuremat kogemust ametialaste kuritegude maailmas, nõustab tema töös kuulus Prantsuse prokurör Eva Joly, kes paljastas aastal 1990. Prantsuse naftafirma Elfi korruptsiooniskandaali.

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles