Suur muruniidukitest: bensiinimootor veab välja igas olukorras

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Muruniiduk. Pilt on illustratiivne
Muruniiduk. Pilt on illustratiivne Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Pea 30 muruniiduki testist selgus, et suure murulapi korral teeb töö kõige paremini ära bensiinimootoriga lõikur.

Euroopa tarbijakaitseorganisatsioonide koostöös tehtud 27 muruniiduki testi tulemused avaldas Norra tarbijakaitse. Masinaid prooviti erinevate murutüüpide ja pikkuste peal, samuti testiti neid erinevates ilmaoludes, nii päikese kui vihmaga. Valikusse kuulusid omaniku musklijõul töötavad niidukid, juhtmega ja laetava akuga elektriniidukid ning bensiinimootoriga masinad.

Üldise järeldusena tõid testijad välja, et neil kõigil on oma plussid – kui muru on lühike, siis saab niitmisega hästi hakkama elektriniiduk, kui muru on aias vähe ja omanikule meeldib liikumine, siis sobib muskli jõul töötav masin. Bensiinimootoriga muruniiduk on aga parim suurema muruplatsi ning kõrge ja märja rohu niitmiseks.

Miinuseid on kõikidel lõikuritel samuti. Keskkonnasõbralik mehhaaniline niiduk jääb hätta kõrge rohuga. Seetõttu peab arvestama, et sellega tuleb muru pügada tihti. Akuga töötavate niidukite puhul on miinuseks see, et neid tuleb halvimal juhul pärast kümneminutilist tööd, parimal juhul pärast poolt tundi uuesti laadida. Juhtmega elektriniidukite puhul on piiravaks teguriks juhtme pikkus. Bensiinimootoriga muruniidukite miinuseks on heitgaasid, müra ja hooldus.

Hea uudisena tõi tarbijakaitse välja, et kõik testitud niidukid täitsid ohutusnõuded. Näiteks jäid kõikide niidukite lõiketerad seisma, kui inimene niidukist lahti lasi.

Bensiinimootoritega niidukitest sai kõrgeima hinde Viking MB545V, elektrimootoritega niidukitest Viking ME545V, akuga niidukitest Bosch Rotak 37 Li Battery ning mehhaanilistest Gardena 380c.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles