Energiaagentuur mures naftapakkumise pärast

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
IEA juht Maria van der Hoeven ja peaökonomist Fatih Birol eile Pariisis värsket raportit tutvustamas.
IEA juht Maria van der Hoeven ja peaökonomist Fatih Birol eile Pariisis värsket raportit tutvustamas. Foto: Leon Neal/AFP

Rahvusvaheline Energiaagentuur (IEA) avaldas muret, et tulevikus võib naftapakkumine Pärsia lahe piirkonna riikidest kahaneda ning see võib kergitada hinda.

OECD liikmesriikide analüüsikeskuse, mille liikmeks saab juba sel kuul ka Eesti, peaökonomist Fatih Birol märkis, et seoses USA kildagaasi revolutsiooniga, on Lähis-Ida naftariigid võtnud investeeringute suhtes «ootame-vaatame» positsiooni.

«Ma olen tõsiselt mures, et oleme andnud Lähis-Idale vale signaali, mis võib lõppeda investeeringute ajutise katkemisega,» ütles Birol eile Pariisis toimunud pressikonverentsil. «Ootame-vaatame positsioon pole kindlasti ei tarbijate ega ka globaalse turu huvides, sest see võib tulevikus tähendada märgatavalt kõrgemaid hindu,» lisas ta.

Birol rääkis seoses IEA värske raportiga, mille agentuur eile avalikustas.

Eelmise aasta raportis ennustas IEA, et USAst saab 2030. aastal tänu kildanaftale nafta netoeksportija. Värskes raportis ollakse hinnangutes mõnevõrra tagasihoidlikumad – Birol nimetas kilta pigem kiireks kasvuks kui revolutsiooniks, kirjutab Financial Times.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles