Esimesed kauplejad on Luige laadal juba kohal

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mustangi talu maasikamüüja Aarne Musting.
Mustangi talu maasikamüüja Aarne Musting. Foto: Mihkel Maripuu

Täie hooga läheb tänavune Luige laat lahti alles homme, kuid täna olid esimesed kauplejad end juba kohale sättinud ning külastajaidki tuli aina juurde. Tänane põhisündmus oli loomulikult Eesti kauneima vissi valimine.


Kõige enam oli laada esimesel päeval näha kõikvõimalike istikute, taimede ja lillede müüjaid. Kevadel läheb niisugune kaup kindlasti hästi. Samas võis aga kohata ka maasingi, suitsuvorsti, toorjuustu, mee ning muu söödavaga kaubitsejaid.

Silma torkas Võrumaa mees Aarne Musting, kes müüs eestimaiseid maasikaid. Kas tõesti on maasikaaeg juba kätte jõudnud?

«See on ikka väga suur tööd, kohe omaette teadus,» selgitas ta, kuidas maasikaid kasvuhoones kasvatada. «Aga magusad on need küll, igal juhul palju etemad kui poodides saada olevad välismaised maasikad.»

Maasikakilo maksis 260 krooni. Marjad olid mehel pandud 250 ja 500 grammi kaupa plastkarpidesse, aga sai ka saja grammi kaupa osta. Mustingu sõnul läheb kasvuhoones kasvatades maasikate omahind paratamatult kõrgeks, kuid ta on juba kuus aastat seda teinud. Soolase hinna tõttu on niimoodi kasvatatud marju raske turustada, aga oma kaubast on ta ikka lahti saanud.

Kuusalu valla Iisaka talu peretütar Liis Veersalu müüs lambanahku ning kõikvõimalikku muud kraami, mis lambavillast tehtud. Talus on hingekirjas 150 lammast. Üks neist koos kolme pisikese priske tallega oli ka laadale kaasa võetud ning aedikusse pandud. Liisi sõnul on neil igal aastal Luigele tulles mõned lambad vaatamiseks kaasas. See meelitab ostjaid ligi.

«Toodame kodus kõike, mis lammastest saab, masstootmist meil küll ei ole,» märkis Veersalu. «Kui ise teed, siis oskad ka ostjale selgitada, mis millekski hea on. Müüme oma kaupa põhiliselt laatadel, aga ka otsetellimustena.»

Laste rõõmuks oli Luige laadale ka igasuguseid miniloomi toodud. Mõne seljas sai isegi sõita. Võib arvata, et nädalavahetusel tekib pisikestest sõitasoovijatest isegi järjekord.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles