Riigivõlad surusid euro uutesse madalustesse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: ria

Valuutaturgudele annavad jätkuvalt tooni riigivõlamured, mis eurole halastamatult valusaid hoope jagavad.


FTSE indeks langes 1,1 protsenti, kuna euro kukkus dollari suhtes 15 kuu madalaimale tasemele ning investorid olid jätkuvalt mures, et katsed Kreeka nakkuse levikut piirata on määratud läbikukkumisele.

Seda silmas pidades jälgitakse nüüd pineva huviga, mis saab Hispaania viieaastaste riigivõlakirjade müügist - mille abil sealne valitsus 3 miljardit eurot kokku koguda soovib.

Kui see emissioon läbikukkumise järele lõhnama peaks, leiavad kinnitust ka hirmud, et turud on hakanud vältima riike, mille riigieelarvete puudujäägid nende hinnangul kontrolli alt on väljumas.

Need hirmud tõstaksid omakorda riigivõlakirjade intressimäärasid ning annaksid doominoefektina hoobi majanduskasvule.

Nimetatud hirmumõtted raputavadki turge juba paar viimast nädalat, lükates dollarit järsult kõrgemale. Ühtlasi kukutati New Yorgi etalonindeks S&P 500 kahe börsipäevaga 3 protsenti allapoole.

Riigieelarve raskusi nähakse turgudel ette ka Portugalile. Sealses pealinnas Lissabonis istub hetkel koos Euroopa Keskpanga nõukogu, et kuulutada välja oma värske otsus rahapoliitika suundade kohta.

Baasintressimäära ilmselt ei muudeta, küll aga arutatakse üksipulgi läbi pangapresidendi Jean-Claude Trichet' tähelepanekud eurotsooni võlakriisi arengute kohta.

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles