Nutikell aitab lapsel silma peal hoida

Kuldar Kullasepp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Filip toob lähiajal müügile lõbusates värvitoonides nutikella, tänu millele saab lapsevanem lapse asukoha kindlaks teha ja vajadusel talle helistada.
Filip toob lähiajal müügile lõbusates värvitoonides nutikella, tänu millele saab lapsevanem lapse asukoha kindlaks teha ja vajadusel talle helistada. Foto: Filip

Lapse asukoha määramine ja võimalus paanikanuppu vajutada aitab lastega peredel suures linnas rahulikumalt toimetada.

Kantav elektroonika ehk nutikellad ja -prillid tundub olema järgmine suur samm tarbeelektroonikas. Juba praegu müügil olevate Samsung Galaxy Geari, Sony SmartWat­chi ja väiksemate tootjate pakutava kõrvale on ilmselt õige pea oodata kellasid ja prille nii Google’ilt, Apple’ilt ka kui teistelt tuntud tootjatelt.

Ent kõiki mainituid ühendab idee pakkuda nutiseadmeid pigem teadlikule kasutajale. Praegu müügil olevad nutikellad ei ole saanud laiatarbekaubaks ning ilmselt ei ole seda vähemalt esialgu oodata ka näiteks Google’i nutiprillidest, mille puhul kasvõi juba hind selged piirangud seab.

Üks nutiseadmete peamisi müügiargumente on pakkuda olulist infot just siis, kui kasutaja seda vajab. Seepärast on nii nutitelefonid kui ka tulevikukellad ja -prillid varustatud näiteks GPS-sensoriga, WiFi-võimalusega ja hulga muude anduritega.

Nutikell randmel

Lastele mõeldud nutitooted muutuvad küll aina populaarsemaks, ometi on kantav elektroonika seni keskendunud pigem täiskasvanutele. Kuid just väikelaste puhul võib nutikellast väga palju abi olla.

Rahvarohketes kaubanduskeskustes kuuleme tihti, et laps on rahvamassi ära kadunud; samuti võib juhtuda, et noor maailmaavastaja omapäi seigeldes mänguväljakust kaugele jõuab ja lapsevanemal silmist kaob. Just selliste olukordade jaoks on loodud nutikell, mis aitab vanematel lapsega ühendust saada. Või saab laps ise paanikanuppu vajutada.

New York Times kirjutas aasta lõpul Ühendriikides müügile tulevast nutikellast Filip, mis on varustatud asukoha määramiseks vajaliku tehnoloogiaga ning ka SIM-kaardiga kõnede tegemiseks.

Vanematel on oma nutitelefoni abil võimalik määrata kindlaks lapse asukoht. Lapse randmel olev kell oskab vastu võtta ka telefonikõnesid kuni viielt eelnevalt määratud numbrilt. Näiteks kui laps mänguhoos kodust kaugele läheb, näeb lapsevanem telefonist võsukese asukohta ja saab talle helistada.

Kui aga laps ise avastab end võõrast kohast ja on eksinud, võib ta vajutada nn paanikanuppu, misjärel hakkab käekell tegema telefonikõnesid viiele määratud numbrile seni, kuni keegi vastab. Tõstes kella kõrva ja suu juurde, saab ta sellega rääkida samamoodi kui telefoniga.

Võrreldes nutitelefoniga on nutikell lapsel kindlamalt kaasas, seda ei ole nii lihtne ära kaotada. Samuti on käele kinnitatud kella keerulisem varastada.

Laps võib tehnikavidinaga aga nii ära harjuda, et kasutab seda tihti olukordades, kus pole ohuga mingit pistmist. Nii võivad vanemad paanikanupult tulevate kõnedega ära harjuda ega pruugi tõelise ohu puhul seda enam tõsiselt võtta.

Veelgi pisematele lastele ja nende vanematele on Rootsi firma loonud tillukese seadme nimega Trax. See lapse või lemmiklooma külge kinnituv väike GPS-saatja võimaldab lastevanematel nutitelefoni abil oma võsukeste asukohta jälgida. Seadme teeb unikaalseks võimalus joonistada n-ö elektroonilisi aedu – kui piirkonnast Traxiga välja minna, tuleb nutitelefonile teade.

Noored roolis

Seade on vee- ja põrutuskindel ning parajalt nutikas. Näiteks saadab see asukohainfot tihedamini siis, kui on kiires liikumises. Kuna see sisaldab elektroonilist kompassi, saab seda kasutada ka hoonetes, kus GPS-signaalid ei levi.

Analoogset lahendust pakub Amber Alert GPS, millel on samuti paanikanupp hädaolukordadeks. Samasuguste funktsioonidega on PocketFinder. Securus eZoom pole aga mõeldud mitte üksnes laste jälgimiseks, vaid selle võib paigutada ka näiteks autosse või reisikohvrisse.

Suurem osa lapsevanemaid aga eelistab praegu veel oma järeltulevale põlvele osta nutitelefoni, et vajadusel nendega ühendust saada. Saadaval on hulk rakendusi, mis lapse telefoni paigaldatuna aitavad lapse tegemistel ja asukohal paremini silma peal hoida.

Üks populaarsemaid on Androidi ja iOSi seadmetele mõeldud Life360, millega saab samuti omanikku jälgida, kuid mis pigem on suhtlemisvahend, kuna võimaldab lisaks pereliikmete asukoha määramisele neil ka omavahel suhelda.

Kui aga lapsed sirgunud suuremaks ja võivad juba omapäi ringi sõita, siis tuleb appi rakendus nimega Canary. See jälgib nutitelefoni kasutamise harjumusi, olles eelkõige mõeldud autot juhtivatele noortele.

Lapsevanemad saavad info­t lapse liikumise ja auto kiiruse kohta, aga ka näiteks selle kohta, kas telefoni kasutatakse sõnumite saatmiseks või helistamiseks sel ajal, kui auto liigub.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles