NSA vs USA?

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maskides lõunakorealased protesteerimas sõprade taga nuhkimise vastu.
Maskides lõunakorealased protesteerimas sõprade taga nuhkimise vastu. Foto: AP

USA luureametnikud on asunud söakalt kaitsma mõningaid oma vastuolulistest nuhkimisprogrammidest, tekitades NSA-skandaali summutada üritavale Valgele Majale piinliku poliitilise dilemma.

Liitlaste nagu Saksamaa surve all ning kongressi «kirves» peakohal, on Obama administratsioon lõppeval nädalal ääri-veeri mõista andnud, et üritab seada teatud piiranguid viisidele, kuidas NSA andmeid kogub.

Nagu kirjutab Financial Times, on valitsus aga ka luurajate surve all pealtkuulamisprogramme toetada, kuna see olevat ülimalt tõhus terrorismi vastu võitlemise moodus.

Tulemuseks on see, et Valge Maja seisab veidra valiku ees: kas norida poliitiliselt ohtlikku tüli luurajatega või rakendada vaid kosmeetilisi reforme, mis ei pruugi vaigistada NSA-vastast viha ei kodus ega võõrsil, arutleb FT.

Valge Maja on üritanud jätta muljet, et üritab NSAd kammitseda. Eile ütles president Barack Obama uudisagentuurile NBC: «Mõneti on [luure]tehnoloogia ja -eelarve ja -võimalused läinud üle piiri. Ja me peame need piirid taastama.»

Küsimusele, kas Saksa kantsleri Angela Merkeli telefonis tõesti oli «USA lutikas», riigipea aga otsesõnu ei vastanud, märkides vaid, et «idee, et kõik presidendid justkui uurivad töötlemata luureandmeid ning üritavad jõuda selgusele, mis allikatega [seal] tegemist on... nii need lood lihtsalt ei ole».

USA välisminister John Kerry väitis eelmisel nädalal, et teatud mõttes on NSA olnud «autopiloodi peal».  

Siseriiklikult möllab kõige kibedam lahing NSA programmi ümber, millega kogutakse kodanike telefonikõnesid. Läinud nädalal laekus parteiüleselt rühmituselt USA Freedom Act seadusettepanek see programm kinni panna.

Obama administratsiooni olukorra teeb ebamugavaks, et nad ei ole võimelised veenvalt tõestama, kas ja kui kasulik see programm terroriplaanide paljastamisel on olnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles