Brüssel käivitas LOTi riigiabi uurimise

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Odavlennufirmade karm konkurents on hoidnud LOTi kahjumis juba viis aastat järjest.
Odavlennufirmade karm konkurents on hoidnud LOTi kahjumis juba viis aastat järjest. Foto: AFP / Scanpix

Euroopa Komisjon käivitas eile põhjaliku uurimise, selgitamaks kas Poola rikkus ELi konkurentsireegleid andes ligikaudu 200 miljonit eurot riigiabi oma kahjumlikule lennufirmale LOT.  

Uurimise käigus soovitakse jõuda selgusele, kas nimetatud abi pöörab LOTi saatuse ja teeb sellest elujõulise firma, mis ei vajaks edasisi riigiraha süste.

Oma pressiteates kirjutab komisjon, et «kahtleb, kas LOTi restruktureerimisplaan on [ELi riigiabi reeglite] nõuetega vastavuses», vahendab Financial Times.

Ühtlasi üritab Brüssel välja selgitada, kas LOT on saanud veel teisigi riigiabi summasid – kui nii, siis oleks käesolev päästeprogramm lubamatu, kuna abi osutamine on lubatud vaid üks kord kümnendi jooksul.

Odavlennufirmade karm konkurents on hoidnud LOTi kahjumis juba viis aastat järjest. Läinud aastal ulatus kahjum aga lausa 96 miljoni euroni ning LOT vajas kiiremas korras rahasüsti, et lennud jätkuksid.

LOTi tegevjuht Sebastian Mikosz, kes asus oma postile veebruaris, tegeleb jõuliselt riigifirma remondiga ning loodab selle peatselt müüki panna.

Kuigi LOT rõhutab, et komisjoni «rutiinset uurimist oli nagunii oodata», pole selliste operatsioonide tulemused alati positiivsed. Nii pidi ungarlaste lennufirma Malev mullu pankrotiavalduse sisse andma – pärast seda, kui komisjon nõudis neilt vildaka riigiabi tagasimaksmist 130 miljoni euro ulatuses. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles