Euroopa Komisjon teeb ettepaneku ratifitseerida Kyoto protokolli teine etapp

Kalev Aasmäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Komisjoni uus peahoone valmis mõned aastad tagasi, nüüd soovib komisjon taas laieneda.
Euroopa Komisjoni uus peahoone valmis mõned aastad tagasi, nüüd soovib komisjon taas laieneda. Foto: AP / Scanpix

Euroopa Komisjon esitas täna ettepaneku vastu võtta õigusaktid, mida on vaja kliimamuutusi käsitleva Kyoto protokolli teise kohustusperioodi (2013–2020) ametlikuks ratifitseerimiseks.

EL ja selle liikmesriigid ning Island kohustuvad Kyoto protokolli teisel rakendamisetapil ühiselt vähendama kõikide kasvuhoonegaaside koguheidet 20% võrreldes 1990. või muude kokku lepitud võrdlusaastatega. Selline vähendamiskohustus on kooskõlas 2009. aasta kliima- ja energiaalaste õigusaktide paketiga ning kajastab ELi ja liikmesriikide tasandil võetavaid vähendamismeetmeid.

«Kyoto protokolli teise etapi ratifitseerimisega rõhutab EL oma kohustust viia ellu õiguslikult siduvaid ja eeskirjadest lähtuvaid rahvusvahelisi kliimameetmeid. Meie otsusekindlusest võetud kohustuste rakendamisel annab tunnistust see, et alates selle aasta jaanuarist, kui algas Kyoto protokolli teine etapp, kehtivad ELis juba tegelikult sellekohased eesmärgid ja eeskirjad. Teise etapi ametliku ratifitseerimisega aitab Euroopa kaasa selle võimalikult kiirele rahvusvahelisele jõustamisele. Olen veendunud, et Euroopa Parlament, nõukogu, liikmesriigid ja Island ratifitseerivad protokolli võimalikult kiiresti,» ütles Euroopa Komisjoni kliimavolinik Connie Hedegaard.

Komisjon esitas täna ettepaneku kahe õigusakti kohta. Esimese puhul on tegemist nõukogu otsusega ratifitseerida Dohas Kyoto protokolli tehtud muudatus, millega kehtestatakse teine kohustusperiood, ning teine õigusakt on Euroopa Parlamendi ja nõukogu määrus, milles käsitletakse teise etapi rakendamise tehnilisi küsimusi.

Tänu ratifitseerimisotsusele on ELil kui Kyoto protokolli osalisel võimalik ratifitseerida Dohas kokku lepitud muudatus. Otsuses sätestatakse tingimused, millest lähtuvalt peavad EL ja tema liikmesriigid ning Island täitma ühiselt kohustust vähendada heidet 20 protsenti.

Ratifitseerimisotsusega ei muudeta ühtki kliima- ja energiapaketis sätestatud riiklikku kohustust ega ELi heitkogustega kauplemise süsteemi piirnormi, milleks on 21 protsenti alla 2005. aasta taseme 2020. aastal.

Tehnilist rakendamist käsitlev määrus on aluseks õigusaktidele, milles käsitletakse rida tehnilisi küsimusi seoses teise kohustusperioodi rakendamisega ELis ja liikmesriikides.

Mõlemad ettepanekud esitatakse nüüd Euroopa Parlamendile ja nõukogule. Komisjoni soov oleks, et EL ja liikmesriigid viiksid ratifitseerimise lõpule 2015. aasta veebruariks. EL, liikmesriigid ja Island esitavad siis ühel ja samal ajal heakskiitmiskirja ÜRO-le, et Doha muudatus jõustuks kõigi jaoks ühel ajal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles