Ukraina-Chevroni kildagaasilepe sai allkirjad

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina on kildagaasi-diilile lähedal.
Ukraina on kildagaasi-diilile lähedal. Foto: KACPER PEMPEL/REUTERS

Ukraina kirjutas eile alla 10 miljardi dollarilise lepingu USA grupi Chevroniga, mille alusel võib viimane ekspluateerida sealseid kildagaasivarusid.

Tegemist on ühega suurimatest sellistest lepingutest Euroopas. Nagu kommenteerib Financial Times, on Ukraina astunud järjekordse sammu purustamaks sõltuvust Vene gaasist.

Vastavalt lepingule sai Chevron õiguse teostada uuringuid kahes Ukraina läänepoolses piirkonnas ning alustada seal seejärel toomist. Hinnanguliselt peitub antud piirkondade maapõues 2,98 triljonit kuupmeetrit gaasi – üks Euroopa mahukamaid maardlaid.

Ukraina president Viktor Janukovõtš rõhutas Chevroni lepingut kommenteerides ning ka jaanuaris Royal Dutch Shelligatehtud diili meenutades, et «Ukraina võib saavutada aastaks 2020 gaasi osas sõltumatuse ning osutuda optimistliku stsenaariumi käivitumisel isegi eksportijaks».

Tõenäoliselt pingestab eilne leping veelgi Ukraina suhteid Venemaaga. Nimelt on Ukraina ärritanud idanaabrit oma sooviga sõlmida laiapõhjaline kaubandust ja poliitikat puudutav assotsiatsioonileping Euroopa Liiduga.

Ukraina jaanuarikuisele lepingule Shelliga reageeris Gazprom esitades riigile 7 miljardi dollarilise arve lepingu alusel ostmisele kuuluva kuid kasutamata gaasi eest. Läbirääkimised antud arve üle käivad tänaseni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles