Rehn: Euroopa majandus on jõudnud pöördepunkti

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Komisjoni rahandusvolinik Olli Rehn Tallinnas.
Euroopa Komisjoni rahandusvolinik Olli Rehn Tallinnas. Foto: PEETER LANGOVITS/PM/SCANPIX

Euroopa majandus- ja rahandusvolinik Olli Rehn ütles EK sügist majandusprognoosi kommenteerides, et viimasel ajal on üha ilmsem, et Euroopa majandus on jõudnud pöördepunkti.

«Viimaste aastate jooksul Euroopas teostatud eelarve konsolideerimine ja struktuurireformid on loonud aluse majanduse elavnemisele. Kuid loorberitele puhkama jääde veel ei saa, sest Euroopas on töötuse tase endiselt liiga kõrge. Seetõttu peame jätkama Euroopa majanduse ajakohastamist ning jätkusuutlikku majanduskasvu ja töökohtade loomise toetamist,» ütles Rehn.

Euroopa Komisjon ootab Euroopa Liidu selle aasta teise poole majanduskasvuks 0,5 protsenti ning 2013. aastaks null protsenti (kevadel prognoosis Euroopa Komisjon EL-ile 0,1-protsendilist majanduslangust. Euroala majandus langeb EK prognoosi kohaselt sel aastal 0,4 protsenti.

Lisaks on oodata, et järgnevatel aastatel majanduskasv järk-järgult kasvab jõudes 2014. aastal ELi lõikes hinnanguliselt 1,4 ja euroalal 1,1 protsendini ning 2015. aastal vastavalt 1,9 ja 1,7 protsendini.

ELi ja euroala tarbijahinna inflatsioon jääb ootuste kohaselt mõõdukaks, s.o ligikaudu 1,5 protsendi tasemele.

Eurostat teatas siiski reedel, et euoralal kukkus inflatsioon oktoobris ootamatult 0,7 protsendi tasemele.

Kuna tööturg reageerib SKP suundumuste muutumisele pooleaastase või veelgi suurema hilinemisega, hakkab majandusaktiivsuse paranemine töökohtade loomist toetama alles pikapeale. Tööpuudus on sel aastal mõnedes liikmesriikides endiselt väga kõrge ja selle kasv ei ole veel peatunud. Viimastel kuudel on siiski märgata tööturu stabiliseerumise algust. Prognoosi kohaselt väheneb 2015. aastaks töötus ELis 10,7 protsendi ja euroalal 11,8 protsendini, kuid riikidevahelised erinevused jäävad väga suureks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles