SEB kinnisvaraüksuse juht: üritame kinnisvaraturule põhja seada

Gert D. Hankewitz
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kinnisvara müügisilt. Kinnisvara, krunt.
Kinnisvara müügisilt. Kinnisvara, krunt. Foto: Henn Soodla / Pärnu Postimees

SEB kinnisvaraüksuse Estectuse juht Hannes Kuhlbach põhjendab raskustesse sattunud arendajate kinnisvara kokkuostmist eesmärgiga seada kinnisvaraturule põhi.

SEB kinnisvarafirma Estectus on sel aastal tegus olnud. Kokku on kogutud hulganisti kinnisvara Tartus, Pärnus, Tallinnas ja mujal.

Alles hiljuti võeti näiteks enda valdusesse Grove Investile kuulunud kolm lahmakat maalappi Raplamaal. Grove'i tagatiseks antud krundid võeti kõige lihtsamas korras läbi kohtutäituri.

Lisaks läks märtsikuus üle üks hiigelprojekt Tartus, kus on 14 kinnistut. Pärnumaal Paikuse vallas aga lausa 47 kinnisasja hiljuti pankrotistunult arendajalt.

Kinnisvara äravõtmist ja ostmist koordineeriva Hannes Kuhlbachi sõnul korjatakse kokku mittelikviidset kinnisvara, kuna see tervendab turgu, vähendades ülepakkumist. «Paljudel varadel ei ole täna üldse ostjaid piltlikult ei miljoni krooni, ega ka ühe krooni eest. Kui sellised varad turult aastaks-paariks eemale liiguvad, siis peaks see pigem turgu tervendama, kuna ülepakkumist jääb vähemaks,» sõnas ta.

Kui Swedbank eeldab, et osad kinnisvaraprojektid saavad müüdud alates aastast 2013, siis SEB-l nii selget prognoosi pole. «Selle üle on raske spekuleerida, millal ostetud varasid saab müüma hakata, kuna need on nii erinevad üle Eesti - mõningad varad võivad olla likviidsed alles kahe aasta pärast ning võib-olla mõningad pole likviidsed ka veel kümne aasta pärast,» ütles Kuhlbach.

Milline on SEB kasumiootus, seda tegevjuht ei avalikusta, põhjendades, et sellest on liiga vara rääkida. Küll ütleb ta, et portfelli mahtu plaanitakse lähiajal kindlasti suurendada. Samas ei ütle Kuhlbach jällegi, kui palju raha on SEB valmis kinnisvarasse paigutama.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles