Navalnõi sai uue süüdistuse rahapesus ja omastamises

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aleksei Navalnõi.
Aleksei Navalnõi. Foto: SCANPIX

Venemaa võimukas uurimiskomitee esitas eile Aleksei Navalnõile värske süüdistuse omastamises ja rahapesus – vaid kaks nädalat pärast seda, kui opositsiooniliidrile hiljuti määratud viieaastane reaalne vangistus apellatsioonikohtu otsusega tingimisi karistuseks muudeti.

Viimase aasta jooksul on uurimiskomitee avanud Navalnõi vastu viis kriminaalasja, kirjutab Financial Times. Seekordse süüdistuse järgi on Navalnõi koos oma venna Olegiga petnud Yves Rocher’ Vene tütarettevõttelt välja 26 miljonit rubla (810 000 dollarit) ning ühelt Vene logistikafirmalt 4 miljonit rubla.

Ühtlasi süüdistavad uurijad vendi rahapesus enam kui 21 miljoni rubla ulatuses – kuritegu, mille eest võib saada maksimaalselt kaks aastat vanglakaristust.

Uute süüdistuste kohta kirjutas Navalnõi oma blogis eile õhtul järgmist: «Mõnes mõttes on [see uudis] väga hea. Me teeme kõike õigesti ning nad on hirmul.»

Varasemalt korruptsioonivastase blogijana tuntud Navalnõi on tõusnud viimaste kuudega tõsiseltvõetavaks poliitiliseks opositsionääriks, vaatamata tema vastu esitatud kriminaalaalsüüdistuste kasvavale kuhjale – või justnimelt tänu sellele, kirjutab FT.

Hiljutistel Moskva linnapeavalimistel ületas Navalnõi kõiki ootusi, võttes 27 protsenti häältest ja saavutades tugeva teise koha Kremli soosiku Sergei Sobjanini järel, kelle päralt oli sisuliselt kogu riigimeedia.

Uued süüdistused on Navalnõi sõnutsi sama «absurdsed» kui eelnevad.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles