Ahvatleva asukohaga ateljee-kodu

Tiina Kolk
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Avar elutuba: siin on parajalt ruumi külaliste võõrustamiseks.
Avar elutuba: siin on parajalt ruumi külaliste võõrustamiseks. Foto: Marina Puškar

Vanalinna servas seisva tsaariaegse elamu aknast avanev panoraam sadamast kuni kesklinna katusteni võlus üürikorterit otsinud rõivadisainerit Liisi Lille silmapilk.

Varem Telliskivi loomelinnakus tegutsenud noor kleidikunstnik Liisi Lill otsustas elukorraldust muuta ja üürida avarama korteri, kuhu saaks ka oma ateljee sisustada.
Facebookis soovitatud intrigeeriv elamine osutus tegelikkuses veelgi huvitavamaks.
«Imekena trepikoda, kõrged laed, laiad aknalaud, lummavad mere- ja linnavaated kütkestasid mind jalamaid ning ma teatasin kohe, et siia me jääme,» meenutab noorik korteri otsimist.
54 m² elamine mõjus palju suuremana: lisaks avatud köögiga elutoale olid selles kaks paraja suurusega ruumi. Uksepoolsesse tehti ateljee ja tagumisse magamistuba. Moorits, Liisi ja tema elukaaslane Erko Valk olid jõudnud end kenasti sisse seada, kuni ühel suvepäeval läks teine korrus põlema ning pärast tulekahju kustutamist terve maja remonti.

Väike värskendus
Suitsu- ja veekahjustuste tõttu sai korter uue kuue: põrandale pandi omaniku soovil laminaat, seinad värviti ja osalt tapeediti, endise panipaiga asemele vannitoa peale ehitati «magamistuba», kuhu viivat redelit saab vajadusel rakendada pesukuivatusrestina.

«Nupuka lahenduse autoriks on Erko,» mainib kleididisainer.
Omaniku paigaldatud köögimööbel jäi õnneks terveks. Kokata armastav paar tunneb küll puudust gaasipliidist ja suuremast tööpinnast, aga muidu on rahul mahuka elutoaga, kuhu saab sõpru külla kutsuda ja neid hea-paremaga kostitada.
See ruum on ühtlasi ka ateljee salong, kus kleidiproovi tulnud daamidele kohvi pakutakse. Tavaliselt naudib Liisi enne tööle suundumist ehk ateljeesse astumist oma hommikukohvi – alati espressot ja portselanist mokatassist – aknalaual istudes ja sadamasse saabunud laevu silmitsedes.

Romantikust disainer on ümbritsenud end armsate (tähendusega ja/või vanade) asjadega. Näiteks Riia portselanivabriku kohviserviisi kinkis talle 25. sünnipäevaks ema. Osa huvitavaid anumaid on ostetud vanakraamiturult või leitud osta.ee-st.

Vähe, aga väärikat mööblit
Perekonnatuttavatelt päranduseks saadud roheline diivan on alates esimesest üürikorterist Liisiga kaasa rännanud nagu ka vanaema antud raamaturiiul, mis nüüd on punaseks värvitud. Selles õdusas korteris on  osatud kenasti vanu ja uusi asju kokku seada.

Näiteks Mooritsa toas esindavad riidekapp ja pianiino ammuseid aegu. Muide, uhke pilli saatis Mooritsale vanaisa, Läti tuntud pianist Valdis Jancis Riiast, kui poiss sai muusikakooli sisse.
Tänapäevased on selles ruumis koolijütsi voodi, mida kaunistab Liisi õmmeldud lapitekk, ja toa teises seinas, ukse kõrval seisev Erko tehtud riiul, kuhu on seatud naise sukakogu.

«Sukad ja kingad on mu kirg ning ma kannan ainult kleite ja seelikuid. Seenel käin ka seelikus, sest pikki pükse mul lihtsalt pole,» tunnistab disainer, kelle ateljees võib näha samuti palju kleite – osa neist valmis, osa pooleli. Aga kõik nad on omanäolised, Liisi Lille stiilis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles